Wykonanie

Pyszne ciasto na kwaśnej
śmietanie, z dodatkiem
owoców (u mnie
jabłko i
maliny), obsypane
kokosową kruszonką. Bardzo aromatyczne i cudownie smakujące. I co bardzo istotne, to ciasto, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej, jest bardzo wilgotne. Przygotowane na
mące orkiszowej, bez dodatku białego (rafinowanego
cukru). Pyszności :-) Przepis ze starego kajeciku.Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm.Składniki ciasta:- 3 duże
jajka- 1/2 szklanki
ksylitolu lub
cukru- 380g
mąki orkiszowej typ750 lub 2 czubate szklanki
mąki tortowej- 250ml gęstej kwaśnej
śmietany (u mnie 18%)- 3 płaskie łyżeczki naturalnego
proszku do pieczenia- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (lub
cukier waniliowy)Kruszonka:- 125g zimnego
masła- 120g
mąki orkiszowej typ750- 100g
wiórków kokosowych- 7 łyżek
ksylitolu lub
cukru (np.trzcinowego)Z powyższych składników zagnieść kruszonkę. Mnie wspomaga w tym jak zwykle hak miksera, ale można również zagnieść kruszonkę ręcznie.Dodatkowo:- 1
jabłko- 150g mrożonych
malin lub dowolne inne
owoceW misie miksera ubić
jajka z
ksylitolem i
ksylitolem z
wanilią na puszystą masę.Mieszając dodać
śmietanę oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.Gotową masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
jabłko oraz
maliny, lub dowolne inne
owoce.Obsypać przygotowaną wcześniej kruszonką.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.35 minut na termoobiegu





Smacznego :-)