ßßß Cookit - przepis na Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu

Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj będzie troszkę nietypowy wpis, choć od wątku kulinarnego nie będziemy odbiegać zbyt daleko :)
W ostatnią niedzielę uczestniczyliśmy w wydarzeniu zorganizowanym przez właścicieli Gospodarstwa Rolnego Ludwik Majlert z warszawskiej Białołęki. Był to dzień otwarty w gospodarstwie, na zakończenie sezonu. Można było pospacerować po polu, oprowadzał nas sam właściciel, p. Ludwik, i opowiadał ciekawostki odnośnie uprawy różnych gatunków warzyw.
Pierwszy raz w życiu widziałam z bliska pole szparagowe ! I nawet weszłam w szkodę :)
Zbierałam brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego sałatkę z mozzarellą . Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane.
.
Tak prezentował się fioletowy jarmuż...
A tak z bliska wygląda uprawa karczochów. Karczochy zawsze widziałam na targu lub w słoiku, ale na polu jeszcze nigdy... :)
Można było sobie ciachnąć trochę słonecznego łubinu do wazonu !
Można było również zebrać warzywa z pola i zabrać je do domu.
Przytargaliśmy torby pełne pyszności :)
Oto one:
burak liściowy Mangold
jarmuż zielony
jarmuż fioletowy
sałata rzymska
brokuł łodygowy
karczochy
cukinia baby
radicchio
koper włoski
cykoria sałatkowa
rukola i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak !
Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór szparagów !
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/szaber-u-majlertow-czyli-dzien-otwarty.html