Wykonanie
Pin It
Dzisiaj będzie troszkę nietypowy wpis, choć od
wątku kulinarnego nie będziemy odbiegać zbyt daleko :)W ostatnią niedzielę uczestniczyliśmy w wydarzeniu zorganizowanym przez właścicieli Gospodarstwa Rolnego Ludwik Majlert z warszawskiej Białołęki. Był to dzień otwarty w gospodarstwie, na zakończenie sezonu. Można było pospacerować po
polu, oprowadzał nas sam właściciel, p. Ludwik, i opowiadał ciekawostki odnośnie uprawy różnych gatunków warzyw.Pierwszy raz w życiu widziałam z bliska
pole szparagowe ! I nawet weszłam w szkodę :)
Zbierałam
brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego
sałatkę z
mozzarellą .
Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane.
.Tak prezentował się fioletowy
jarmuż...
A tak z bliska wygląda uprawa
karczochów.
Karczochy zawsze widziałam na targu lub w słoiku, ale na
polu jeszcze nigdy... :)
Można było sobie ciachnąć trochę
słonecznego łubinu do wazonu !
Można było również zebrać warzywa z
pola i zabrać je do domu.Przytargaliśmy torby pełne pyszności :)Oto one:
burak liściowy Mangold
jarmuż zielony
jarmuż fioletowy
sałata rzymskabrokuł łodygowy
karczochycukinia baby
radicchiokoper włoski
cykoria sałatkowa
rukola i nieobecny na zdjęciu młodziutki
szpinak !
Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy to w gospodarstwie zaczyna się zbiór
szparagów !