ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z borówką amerykańską

Sernik na zimno z borówką amerykańską

nazwa

Wykonanie

Pin It
Teraz to już na prawdę koniec sezonu borówkowego ! Sernik, który dziś Wam polecam wypatrzyłam na blogu Lawendowy dom . Zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia ! Wprawdzie tam był jagodowy, ale myślę, że zamiana na borówki nie wypadła źle :-)
Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie jest zbyt kaloryczny, bo robiony na jogurcie, a nie na kremówce. A efekt wizualny, jak widać na zdjęciu, rewelacyjny ! Zaświadczam, że walory smakowe równie boskie :-)
Składniki:
Spód:
160 g ciastek owsianych
50 g płatków owsianych
100 g masła
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
300 g naturalnego jogurtu
otarta skórka z jednej cytryny
150 g cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
200 g borówek
Masa owocowa:
300 g borówek
50 g cukru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Spód
Formę o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą. Płatki i ciastka miksujemy na kruszonkę i następnie zalewamy roztopionym masłem, mieszamy i wykładamy na dno formy. Wyrównujemy i dociskamy.
Masa serowa
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wkładamy ser, jogurt, skórkę z cytryny i cukier, miksujemy. W osobnej misce miksujemy borówki, dodajemy je do masy serowej i mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i przez chwilę miksujemy do całkowitego połączenia się żelatyny z masą serową. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód.
Masa owocowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Borówki zasypujemy cukrem i miksujemy. Następnie dodajemy do nich przestudzoną żelatynę, znowu miksujemy i wylewamy na masę serową.
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/08/sernik-na-zimno-z-borowka-amerykanska.html