Wykonanie
Najważniejsze to dobrze zacząć dzień ! A nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowana granola., którą dodamy do
jogurtu lub
mleka. Mój przepis to kompilacja różnych internetowych przepisów, a także aktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się
kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego.Granola, czyli domowe
musliSkładniki:450 g mieszanki
płatków zbóż (owsiane, górskie, jęczmienne, żytnie, pszenne)50 g
otrębów pszennych50 g
brązowego cukru2
jabłka2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki esencji waniliowejPo 50 g:
ziaren słonecznikaorzechów ziemnychwiórków kokosowychpłatków migdałowychrodzyneksuszonych morelisuszonych brzoskwińsuszonej żurawinysuszonych fig
Wykonanie:Do miski wrzucamy
płatki,
otręby, wszystkie
przyprawy i
olej. Z
jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką blendujemy, dodajemy do
płatków. Dorzucamy resztę składników oprócz
bakalii.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, 2 blachy wykładamy papierem i smarujemy
olejem. zawartość miski wykładamy na blachę, wyrównujemy i podpiekamy w piekarniku, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się suszyła. Trzymamy ją w piekarniku 45-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy wszystkie
bakalie i dokładnie mieszamy.Po wystudzeniu granolę przechowujemy szczelnie zamknięta w szklanym pojemniku.