ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z cynamonem, goździkami i kardamonem

Pieczone jabłka z cynamonem, goździkami i kardamonem

nazwa

Wykonanie

Deser lekki, łatwy w przygotowaniu, niedrogi a co najważniejsze bardzo zdrowy :) Z rozgrzewającymi przyprawami jest idealną pozycją w jesiennym menu.
SKŁADNIKI
(u mnie 7 porcji):
7 małych jabłek (im mniejsze tym lepiej)
14 szt goździków
łyżeczka cynamonu
2 nasiona (szyszki) kardamonu
Jabłka myjemy, suszymy i wydrążamy z nich środek (gniazda nasienne). Układamy w naczyniu żaroodpornym.
W każde z jabłek w miejsce po wydrążonym gnieździe nasiennym wbijamy 2 goździki. Następnie jabłka posypujemy cynamonem. Na końcu rozgniatamy "szyszki" kardamonu, wyjmujemy z nich nasionka, kruszymy i posypujemy jabłka.
Pieczemy ok 40 minut (przykryte folią aluminiową) w temperaturze ok 200 stopni (klasyczny program góra dół). Na chwilę przed wyłączeniem piekarnika zdejmujemy folię i podpiekamy (funkcja grilla).
Generalnie czas pieczenia jabłek do miękkości może się różnić w zależności od odmiany, dlatego stopień miękkości warto sprawdzać organoleptycznie :) :) :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/pieczone-jabka-z-cynamonem-gozdzikami-i.html