Wykonanie
Deser lekki, łatwy w przygotowaniu, niedrogi a co najważniejsze bardzo zdrowy :) Z rozgrzewającymi
przyprawami jest idealną pozycją w jesiennym menu.SKŁADNIKI(u mnie 7 porcji):7 małych
jabłek (im mniejsze tym lepiej)14 szt
goździkówłyżeczka
cynamonu2 nasiona (szyszki)
kardamonuJabłka myjemy, suszymy i wydrążamy z nich środek (gniazda nasienne). Układamy w naczyniu żaroodpornym.W każde z
jabłek w miejsce po wydrążonym gnieździe nasiennym wbijamy 2
goździki. Następnie
jabłka posypujemy
cynamonem. Na końcu rozgniatamy "szyszki"
kardamonu, wyjmujemy z nich nasionka, kruszymy i posypujemy
jabłka.Pieczemy ok 40 minut (przykryte folią aluminiową) w temperaturze ok 200 stopni (klasyczny program góra dół). Na chwilę przed wyłączeniem piekarnika zdejmujemy folię i podpiekamy (funkcja grilla).Generalnie czas pieczenia
jabłek do miękkości może się różnić w zależności od odmiany, dlatego stopień miękkości warto sprawdzać organoleptycznie :) :) :)SMACZNEGO