ßßß
Składniki :1 opakowanie makaronu , najlepiej szerokie wstążkikawałek boczku – około 200 gpaczka mrożonego szpinaku ( 500 g )100 ml słodkiej śmietanki 12 %sól , pieprz do smaku2 ząbki czosnku1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosukawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny1 łyżka masła
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą po rozmrożeniu i podsmażamy na maśle ( koniecznie wrzucamy na gorące , wtedy pozostanie ładnie zielony ) . Po chwili – około 5-6 minut podsmażania , dodajemy wyciśnięty praska czosnek , sól , gałkę i dolewamy około 1 szklanki wody .
Doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy , dolewając śmietankę z rozprowadzoną mąką , cały czas mieszając . Jak sos zgęstnieje wyłączamy gaz . Boczek drobno siekamy i podsmażamy , aż zamieni się w chrupiący bekon . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Teraz wrzucamy na talerze makaron , polewamy sosem szpinakowym , posypujemy tartym serem i boczkiem , a na koniec pieprzymy . Można podawać . Smacznego 😉