ßßß
Składniki na około 5 osób :1 opakowanie ravioli serowego30 dkg ( około ) ,żółtego sera100 ml słodkiej śmietanki 12%1 opakowanie mrożonego szpinakukilka posiekanych, plastrów, wędzonego boczku – do posypania2-3 ząbki czosnku , sól , pieprz do smaku1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 płaska łyżeczka cukrumasło ( kilka łyżek )Beszamel :25 g masła40 g mąki pszennej500 ml ciepłego mlekasól, pieprz1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Ravioli gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , najlepiej ciut krócej ,żeby zostało twardawe . Studzimy , wsypujemy do miski , dodajemy utarty na grubej tarce żółty ser , śmietankę , sól , gałkę muszkatołową i pieprz do smaku . Mieszamy i przekładamy do nasmarowanej masłem formy . Na patelni na rozgrzanym maśle ( około 1 łyżki ) podduszamy zamrożony szpinak , jak się rozleci – roztopi i puści sok , dodajemy cukier sól , pieprz i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , dusząc około 1-2 minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu ) . Na patelni roztapiamy masło, dodać mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko ,aż powstanie gładki sos ( jak powstaną grudki , można użyć blendera do ich rozbicia ) . Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową . Sosem polewamy zapiekankę , a na wierzch rzucamy posiekany wędzony boczek . Zapiekamy przez około 40-55 minut . Najlepiej się kroi jak lekko przestygnie , a odgrzewana tylko zyskuje na smaku . Smacznego 😉