Wykonanie
Od zeszłego roku, kiedy to się już odważyłam jestem chyba największą fanką
szparagów. Jest to warzywo bardzo sezonowe, a sezon nie jest długi. Dlatego sprytnie zamroziłam sobie
szparagi na zimę :). Dzięki temu zrobiłam ostatnio rodzinie pizzę ze
szparagami.
Powiem wam że smak jest wyjątkowy i to chyba jedna z moich ulubionych kompozycji. W przypadku jeśli stosujemy szparki świeże polecam je najpierw zblanszować.Przepis na ciasto do pizzy znajdziecie TUTAJ.

Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania1 pizza 10 minutCzas gotowania10 minutPorcje Czas przygotowania1 pizza 10 minutCzas gotowania10 minut

Pizza ze
szparagamiPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania1 pizza 10 minutCzas gotowania10 minutPorcje Czas przygotowania1 pizza 10 minutCzas gotowania10 minutSkładniki1/6 ciasta na pizzę(przepis powyżej)1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
wody1 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
oregano40 g
boczku(pokrojonego w kostkę)20 g
cebuli100 g
mozzarelli tartej8 szt.
szparagów20 g tartego
parmezanu(do posypania)Porcje: pizzaSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzać do 230 stopni (może być termoobieg). W naczyniu wymieszać koncentrat,
oliwę,
wodę oraz
przyprawy. Gotowy sos odstawić na bok.Ciasto cienko rozwałkować (grubość około 4 mm). Nałożyć i rozprowadzić sos (zostawiając wolne brzegi, około 1 cm). Pizzę posypać po
serem mozzarella, następnie ułożyć
boczek cebulę, na koniec ułożyć
szparagi. Piec około 10 minut (do rozpuszczenia
sera i zarumienienia ciasta).Pizzę po wyjęciu posypać tartym
parmezanem.Share this Recipe