ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 45 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 45 minutCzas gotowania20 minut
Oreo cupcakePrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 45 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 45 minutCzas gotowania20 minutSkładnikiCiasto180 g jogurtu naturalnego(mały kubeczek)400 ml mąki(dwa kubeczki po jogurcie)150 ml cukru(nie cały kubeczek po jogurcie)100 ml oleju(2/3 kubeczka po jogurcie)2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kako100 ml mleka(opcjonalnie)Krem200 g śmietany(30% lub 36%)350 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejInne24 szt. oreo(lub podobnych ciastek, ja użyłam tych z Lidla)Porcje: babeczekSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 180 stopni C.Do miski wlać jogurt, następnie za pomocą kupeczka po jogurcie odmierzać kolejne składniki. Wszystkie składniki poza mlekiem wymieszać ze sobą do powstania jednolitej masy.Jeśli uznamy że masa jest za gęsta należy dodać mleka. Konsystencja powinna przypominać budyń po ugotowaniu, gęsty ale wciąż lejący.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i na dno każdej położyć jedno ciastko, następnie rozlać ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Piec na środkowej półce przez 20 minut (do suchego patyczka).Babeczki wyjąć z piekarnika i schłodzić.KremŚmietanę ubić, pod koniec dodając cukier. Do ubitej śmietany dodać maskarpone i pastę waniliową, wymieszać mikserem do połączenia się składników.Krem schłodzić przez około godzinę przed udekorowaniem babeczek. Po wyjęciu kremu z lodówki babeczki dekorować np. przy zastosowaniu rękawa cukierniczego. Przed podaniem udekorować oreo.Share this Recipe