Wykonanie
Moja przyjaciółka określiła je mianem najlepszychi dobrze bo były robione specjalnie dla niej.Oreo cupcake to ten rodzaj deseru, który jest łatwy do zrobienia, stosunkowo szybki, a efekt jest zaskakujący i zadowoli najbardziej wybrednych. Polecam tym wszystkim, którzy chcą zabłysnąć.Do odmierzania składników ciasta używam kubeczka po
jogurcie naturalnym.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 45 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 45 minutCzas gotowania20 minut

Oreo cupcakePrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 45 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 45 minutCzas gotowania20 minutSkładnikiCiasto180 g
jogurtu naturalnego(mały kubeczek)400 ml
mąki(dwa kubeczki po
jogurcie)150 ml
cukru(nie cały kubeczek po
jogurcie)100 ml
oleju(2/3 kubeczka po
jogurcie)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kako100 ml
mleka(opcjonalnie)Krem200 g
śmietany(30% lub 36%)350 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejInne24 szt. oreo(lub podobnych
ciastek, ja użyłam tych z Lidla)Porcje: babeczekSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 180 stopni C.Do miski wlać
jogurt, następnie za pomocą kupeczka po
jogurcie odmierzać kolejne składniki. Wszystkie składniki poza
mlekiem wymieszać ze sobą do powstania jednolitej masy.Jeśli uznamy że masa jest za gęsta należy dodać
mleka. Konsystencja powinna przypominać
budyń po ugotowaniu, gęsty ale wciąż lejący.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i na dno każdej położyć jedno
ciastko, następnie rozlać ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Piec na środkowej półce przez 20 minut (do suchego patyczka).Babeczki wyjąć z piekarnika i schłodzić.Krem
Śmietanę ubić, pod koniec dodając
cukier. Do ubitej
śmietany dodać maskarpone i pastę
waniliową, wymieszać mikserem do połączenia się składników.Krem schłodzić przez około godzinę przed udekorowaniem babeczek. Po wyjęciu kremu z lodówki babeczki dekorować np. przy zastosowaniu rękawa cukierniczego. Przed podaniem udekorować oreo.Share this Recipe