Wykonanie
Przepis ten kilka lat temu zdradziła mi koleżanka. Jeśli nie lubicie
tuńczyka z puszki nic nie szkodzi. W tej wersji nie przypomina siebie :). Potrawa jest łatwa w przygotowaniu ale nie błyskawiczna. Spokojnie. To danie uda się bez problemu zrobić po pracy. Proponuję podawać z
sosem czosnkowym.

Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 25 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 25 minutCzas gotowania25 minut
Cukinia faszerowana
tuńczykiemPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 25 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 25 minutCzas gotowania25 minutSkładniki4 szt.
cukinii(nieduże, około 20 cm)1 szt. puszki
tuńczyka(kawałki w sosie własnym)3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 szt.
cebuli2 szt. ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soli(do smaku)1/2 łyżeczki
pieprzu(do smaku)1/2 łyżeczki
cukru(do smaku)100 g tartego
sera żółtego(około)1 łyżka
oliwy z oliwek(może być
olej)
Sos czosnkowy4 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu1 ząbek
czosnku(wyciśnięty lub bardzo drobno pokrojony)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu(najlepiej świeżo mielony)2 łyżeczki
koperku(opcjonalnie)Porcje: osobySposób przygotowania
Cukinia faszerowana
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Następnie wydrążamy środek, robiąc z
cukinii "łódeczki". Wydrążony środek kroimy drobno. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Do garnka wlewamy
oliwę i na niej lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Do
cebuli dodajemy
cukinię,
koncentrat pomidorowy oraz
przyprawy. Gotujemy około 10 minut.Uduszoną
cukinię zestawiamy z ognia i dodajemy odcedzonego
tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby należy jeszcze doprawić.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do łódek z
cukinii nakładamy farsz (tak by wypełniał całą wolną przestrzeń) i posypujemy
startym serem. Tak naszykowane
cukinie wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (aż
cukinia będzie miękka). Podajemy gorące z
sosem czosnkowym.
Sos czosnkowyWszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli wolimy bardziej
czosnkowy można dodać więcej
czosnku lub też zamieć świeży
czosnek na granulowany.Recipe NotesJeśli zostanie nam farsz można dodać do niego
przecieru pomidorowego i mamy gotowy sos do
makaronu :)Share this Recipe