ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 25 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 25 minutCzas gotowania25 minut
Cukinia faszerowana tuńczykiemPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 25 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 25 minutCzas gotowania25 minutSkładniki4 szt. cukinii(nieduże, około 20 cm)1 szt. puszki tuńczyka(kawałki w sosie własnym)3 łyżki koncentratu pomidorowego1 szt. cebuli2 szt. ząbki czosnku1/2 łyżeczki soli(do smaku)1/2 łyżeczki pieprzu(do smaku)1/2 łyżeczki cukru(do smaku)100 g tartego sera żółtego(około)1 łyżka oliwy z oliwek(może być olej)Sos czosnkowy4 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1 ząbek czosnku(wyciśnięty lub bardzo drobno pokrojony)1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu(najlepiej świeżo mielony)2 łyżeczki koperku(opcjonalnie)Porcje: osobySposób przygotowaniaCukinia faszerowanaCukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Następnie wydrążamy środek, robiąc z cukinii "łódeczki". Wydrążony środek kroimy drobno. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Do garnka wlewamy oliwę i na niej lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy cukinię, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy około 10 minut.Uduszoną cukinię zestawiamy z ognia i dodajemy odcedzonego tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby należy jeszcze doprawić.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do łódek z cukinii nakładamy farsz (tak by wypełniał całą wolną przestrzeń) i posypujemy startym serem. Tak naszykowane cukinie wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (aż cukinia będzie miękka). Podajemy gorące z sosem czosnkowym.Sos czosnkowyWszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli wolimy bardziej czosnkowy można dodać więcej czosnku lub też zamieć świeży czosnek na granulowany.Recipe NotesJeśli zostanie nam farsz można dodać do niego przecieru pomidorowego i mamy gotowy sos do makaronu :)Share this Recipe