ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana tuńczykiem

Cukinia faszerowana tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Przepis ten kilka lat temu zdradziła mi koleżanka. Jeśli nie lubicie tuńczyka z puszki nic nie szkodzi. W tej wersji nie przypomina siebie :). Potrawa jest łatwa w przygotowaniu ale nie błyskawiczna. Spokojnie. To danie uda się bez problemu zrobić po pracy. Proponuję podawać z sosem czosnkowym.
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 25 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 25 minut
Czas gotowania
25 minut
Cukinia faszerowana tuńczykiem
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 25 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 25 minut
Czas gotowania
25 minut
Składniki
4 szt. cukinii(nieduże, około 20 cm)
1 szt. puszki tuńczyka(kawałki w sosie własnym)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szt. cebuli
2 szt. ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli(do smaku)
1/2 łyżeczki pieprzu(do smaku)
1/2 łyżeczki cukru(do smaku)
100 g tartego sera żółtego(około)
1 łyżka oliwy z oliwek(może być olej)
Sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku(wyciśnięty lub bardzo drobno pokrojony)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu(najlepiej świeżo mielony)
2 łyżeczki koperku(opcjonalnie)
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Cukinia faszerowana
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Następnie wydrążamy środek, robiąc z cukinii "łódeczki". Wydrążony środek kroimy drobno. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Do garnka wlewamy oliwę i na niej lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy cukinię, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy około 10 minut.
Uduszoną cukinię zestawiamy z ognia i dodajemy odcedzonego tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby należy jeszcze doprawić.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do łódek z cukinii nakładamy farsz (tak by wypełniał całą wolną przestrzeń) i posypujemy startym serem. Tak naszykowane cukinie wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (aż cukinia będzie miękka). Podajemy gorące z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli wolimy bardziej czosnkowy można dodać więcej czosnku lub też zamieć świeży czosnek na granulowany.
Recipe Notes
Jeśli zostanie nam farsz można dodać do niego przecieru pomidorowego i mamy gotowy sos do makaronu :)
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/cukinia-faszerowana-tunczykiem