Wykonanie

To ciasto powstało pod wpływem chwili. Mój mąż uwielbia ciasto
jogurtowe, uwielbia
truskawki, a najbardziej lubi
białą czekoladę. Z okazji jego imienin połączyłam wszystko w całość powstało naprawdę niesamowicie wilgotne i aromatyczne ciasto. Słodkie, ale nie za bardzo. Jest to też ciasto łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do niego specjalistycznego sprzętu (nawet miksera).Istotny w przepisie jest
jogurt a raczej pojemniczek na
jogurt, który posłuży za miarkę.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 1 godzinaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 1 godzina

Ciasto
jogurtowe z
truskawkąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 1 godzinaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 1 godzinaSkładnikiCiasto150 g
jogurtu naturalnego(jeden kubeczek)400 ml
mąki(dwa kubeczki)150 ml
cukru(niecały kubeczek)120 ml
oleju(2/3 kubeczka)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka pasty waniliowej4 łyżki
konfitury truskawkowej100 ml
mleka(opcjonalnie)Polewa200 g
białej czekolady100 g
serka typu philadelphia3 łyżki
śmietany kremówki5 szt.
truskawek(dużych)Porcje:Sposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 180 stopni C.Do miski wlać
jogurt, następnie za pomocą kubeczka po jogurcie odmierzać kolejne składniki. Wszystkie składniki poza
mlekiem wymieszać ze sobą do powstania jednolitej masy.Jeśli uznamy że masa jest za gęsta należy dodać
mleka. Konsystencja powinna przypominać
budyń po ugotowaniu, gęsty ale wciąż lejący.Ciasto przelać do formy (wielkości tortownicy o około 22 - 23 cm średnicy). Piec na środkowej półce przez 20 minut (do suchego patyczka).Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć
konfiturą truskawkową.Polewa
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki, dodać
serek i
śmietankę i wszystko roztopić w kąpieli
wodnej, co chwilę mieszając. Odczekać chwilę aż lekko zgęstnieje i rozprowadzić po cieście.Share this Recipe