ßßß
To ciasto powstało pod wpływem chwili. Mój mąż uwielbia ciasto jogurtowe, uwielbia truskawki, a najbardziej lubi białą czekoladę. Z okazji jego imienin połączyłam wszystko w całość powstało naprawdę niesamowicie wilgotne i aromatyczne ciasto. Słodkie, ale nie za bardzo. Jest to też ciasto łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do niego specjalistycznego sprzętu (nawet miksera).Istotny w przepisie jest jogurt a raczej pojemniczek na jogurt, który posłuży za miarkę.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 1 godzinaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 1 godzina
Ciasto jogurtowe z truskawkąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 1 godzinaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 1 godzinaSkładnikiCiasto150 g jogurtu naturalnego(jeden kubeczek)400 ml mąki(dwa kubeczki)150 ml cukru(niecały kubeczek)120 ml oleju(2/3 kubeczka)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka pasty waniliowej4 łyżki konfitury truskawkowej100 ml mleka(opcjonalnie)Polewa200 g białej czekolady100 g serka typu philadelphia3 łyżki śmietany kremówki5 szt. truskawek(dużych)Porcje:Sposób przygotowaniaCiastoPiekarnik nagrzać do 180 stopni C.Do miski wlać jogurt, następnie za pomocą kubeczka po jogurcie odmierzać kolejne składniki. Wszystkie składniki poza mlekiem wymieszać ze sobą do powstania jednolitej masy.Jeśli uznamy że masa jest za gęsta należy dodać mleka. Konsystencja powinna przypominać budyń po ugotowaniu, gęsty ale wciąż lejący.Ciasto przelać do formy (wielkości tortownicy o około 22 - 23 cm średnicy). Piec na środkowej półce przez 20 minut (do suchego patyczka).Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć konfiturą truskawkową.PolewaCzekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki, dodać serek i śmietankę i wszystko roztopić w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając. Odczekać chwilę aż lekko zgęstnieje i rozprowadzić po cieście.Share this Recipe