ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 25 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 25 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 25 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 25 minut
Błyskawiczny tort śmietanowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 25 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 25 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 25 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 25 minutSkładnikiBiszkopt4 szt. jajek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejKrem śmietanowy250 g mascarpone400 ml śmietany 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru250 g owoców(truskawek, malin, jagód, jerzyn)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaBiszkoptPiekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubijać na małych obrotach miksera przez około 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.Wciąż ubijając białka, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka (po jednym).Na koniec dodać mąkę (ziemniaczaną + pszenną) najlepiej w 3 partiach i krótko miksować na małych obrotach miksera lub mieszać delikatnie łyżką, tak aby piana jak najmniej opadła.Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i energicznie odstawić go na blat (można upuścić z wysokości około 30 cm). Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 2 blaty.Krem śmietanowySerek mascarpone i śmietanę umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier puder.Na paterze kładziemy pierwszy blat biszkoptowy i układamy na nim 1/2 owoców (najlepiej pokrojone w plastry lub na połówki truskawki które puszczając soki nasączą biszkopt). Następnie wykładamy 1/2 kremu śmietanowego i równomiernie rozprowadzamy.Układny drugi blat biszkoptowy, na nim wykładamy masę śmietanowa i dekorujemy pozostałymi owocami.Do dekoracji tortu można użyć również listków mięty
Share this Recipe