ßßß


Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem pieczarkowym to klasyczne, tradycyjne, polskie danie, które wielu z nas uwielbia i chętnie przygotowuje w domach. Placki z poniższego przepisu wychodzą przepyszne w smaku, są delikatnie a przy tym chrupiące, a domowy sos pieczarkowy idealnie komponuje się z nimi tworząc niezwykle apetyczne danie
4 duże ziemniaki2 cebulejajkołyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka mąki pszennejsólpieprzSos Pieczarkowy:250 g świeżych pieczarekcebulaok. 2 łyżki masłaszklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej wodyłyżka mąkiok. 2 czubate łyżki śmietany 18%Placki Ziemniaczane:Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy.Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki.Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.Sos Pieczarkowy:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody).W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu.Na końcu dodajemy ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.Gotowe placki ziemniaczane polewamy przygotowanym sosem pieczarkowym.





