Wykonanie
Ciekawa wersja popularnej pizzy na której zamiast klasycznego
sosu pomidorowego pojawia się aromatyczny sos
koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z
łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe danie. Pizza idealna dla osób lubiących poznawać nowe, ciekawe smaki i eksperymentować w kuchni.
Ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
soliok. 200 g
mozzarelli (lub
żółtego sera do zapiekania)ok. 250 g surowego
łososia bez skórySos
Koperkowy:3 łyżki drobno posiekanego
koperku2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłałyżka
mąki pszennejszklanka
mleka100 ml
śmietany 18%Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
drożdże!). Następnie dodajemy
cukier i kopiatą łyżkę
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że
drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę, resztę
wody oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy
olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Sos
Koperkowy:Na
maśle, na małym ogniu podsmażamy drobno posiekany
koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony
czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.
Wlewamy gorące
mleko i mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie zdejmujemy sos z ognia i dodajemy
śmietanę. Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem. Studzimy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe
spody na pizze.
Na środek pizzy wykładamy sos
koperkowy. Następnie posypujemy tartą
mozzarellą, startym
żółtym serem i wykładamy plasterki pokrojonego
łososia.Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki idealnie się przyrumienią.