ßßß Cookit - przepis na Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym

Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Ciekawa wersja popularnej pizzy na której zamiast klasycznego sosu pomidorowego pojawia się aromatyczny sos koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe danie. Pizza idealna dla osób lubiących poznawać nowe, ciekawe smaki i eksperymentować w kuchni.
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
łyżka oleju
łyżka cukru
łyżeczka soli
ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)
ok. 250 g surowego łososia bez skóry
Sos Koperkowy:
3 łyżki drobno posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
szklanka mleka
100 ml śmietany 18%
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.
Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej.
Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.
Sos Koperkowy:
Na maśle, na małym ogniu podsmażamy drobno posiekany koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.
Wlewamy gorące mleko i mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie zdejmujemy sos z ognia i dodajemy śmietanę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.
Na środek pizzy wykładamy sos koperkowy. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki pokrojonego łososia.
Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.
Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki idealnie się przyrumienią.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/10/domowa-pizza-z-ososiem-na-sosie.html