ßßß Cookit - przepis na Mięciutkie bagietki z chrupiącą skórką

Mięciutkie bagietki z chrupiącą skórką

nazwa

Wykonanie

Kiedy spróbowaliśmy tych bagietek tuż po wyjęciu z piekarnika, mój Mąż powiedział, że lepszych w życiu nie jadł. Nie zawsze Mu wierzę, ale tym razem i ja nie mogłam się im oprzeć. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest zupełnie nieskomplikowane. Wystarczy powierzyć przyjemność wyrabiania mikserowi :) Następnym razem planuję zrobić je z masłem czosnkowym. Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach .
Składniki na ok. 4-6 bagietek:
- 4 szklanki przesianej mąki pszennej + do podsypania,
- 16 g świeżych drożdży (lub 8 g suszonych),
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 łyżeczki soli,
- dodatkowo: woda do spryskania piekarnika oraz olej do posmarowania miski i/lub blachy.
Mleko, masło i cukier umieszczamy w małym garnuszku. Włączamy gaz, zagotowujemy. Mieszamy do połączenia składników. Kuchenkę wyłączamy, do garnka wlewamy 1 szklankę wody (w temp. pokojowej). Mieszamy, zostawiamy na chwilę, by mieszanina przestygła. Po chwili całość wlewamy do misy miksera, dodajemy drożdże i miksujemy za pomocą haków. Zostawiamy na chwilę (mikser wyłączamy). W tym czasie przesiewamy mąkę i przygotowujemy pozostałe składniki. Gdy wszystko będzie gotowe, mikser ponownie włączamy, dodajemy sól i mąkę. Miksujemy do momentu aż ciasto będzie dobrze wymieszane. Jego konsystencja powinna być lepiąca i miękka.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką, lekko zagniatamy. Dzielimy na 4-6 części, formujemy podłużne bagietki. Układamy na blasze natłuszczonej olejem lub wyłożonej matą silikonową (w oryginalnym przepisie autorka odradza pieczenie bagietek na papierze do wypieków - ponoć ciężko go oderwać od bagietek po upieczeniu; ja piekłam na papierze do pieczenia i nie miałam żadnych problemów :)). Zostawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gdy będzie już rozgrzany, za pomocą spryskiwacza do kwiatków, piekarnik spryskujemy wodą (8-10 psiknięć) i natychmiast wstawiamy do niego bagietki. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/02/mieciutkie-bagietki-z-chrupiaca-skorka.html