Wykonanie
Kiedy spróbowaliśmy tych
bagietek tuż po wyjęciu z piekarnika, mój Mąż powiedział, że lepszych w życiu nie jadł. Nie zawsze Mu wierzę, ale tym razem i ja nie mogłam się im oprzeć. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest zupełnie nieskomplikowane. Wystarczy powierzyć przyjemność wyrabiania mikserowi :) Następnym razem planuję zrobić je z
masłem czosnkowym. Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach .
Składniki na ok. 4-6
bagietek:- 4 szklanki przesianej
mąki pszennej + do podsypania,- 16 g świeżych
drożdży (lub 8 g suszonych),- 1 szklanka
mleka,- 1 szklanka
wody,- 2 łyżeczki
cukru,- 2 łyżeczki
masła,- 2 łyżeczki
soli,- dodatkowo:
woda do spryskania piekarnika oraz
olej do posmarowania miski i/lub blachy.
Mleko,
masło i
cukier umieszczamy w małym garnuszku. Włączamy gaz, zagotowujemy. Mieszamy do połączenia składników. Kuchenkę wyłączamy, do garnka wlewamy 1 szklankę
wody (w temp. pokojowej). Mieszamy, zostawiamy na chwilę, by mieszanina przestygła. Po chwili całość wlewamy do misy miksera, dodajemy
drożdże i miksujemy za pomocą haków. Zostawiamy na chwilę (mikser wyłączamy). W tym czasie przesiewamy
mąkę i przygotowujemy pozostałe składniki. Gdy wszystko będzie gotowe, mikser ponownie włączamy, dodajemy
sól i
mąkę. Miksujemy do momentu aż ciasto będzie dobrze wymieszane. Jego konsystencja powinna być lepiąca i miękka.Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej
olejem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto delikatnie wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy
mąką, lekko zagniatamy. Dzielimy na 4-6 części, formujemy podłużne
bagietki. Układamy na blasze natłuszczonej
olejem lub wyłożonej matą silikonową (w oryginalnym przepisie autorka odradza pieczenie
bagietek na papierze do wypieków - ponoć ciężko go oderwać od
bagietek po upieczeniu; ja piekłam na papierze do pieczenia i nie miałam żadnych problemów :)). Zostawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gdy będzie już rozgrzany, za pomocą spryskiwacza do kwiatków, piekarnik spryskujemy
wodą (8-10 psiknięć) i natychmiast wstawiamy do niego
bagietki. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! :)