Wykonanie
Domowe
pieczywo jest wyjątkowo smaczne. Pozornie, może wydawać się, że jego wykonanie jest trudne i wymaga dużej wprawy. Jednak przepisy, którymi chciałabym się z
Wami podzielić mają za zadanie udowodnić, że nie jest to takie skomplikowane. Zapach, jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia
bagietek, czy
chleba to jeden z najprzyjemniejszych kulinarnych aromatów. Zachęcam i pozdrawiam,
AsiaSkładniki (na 4 małe lub 2 większe
bagietki):650 g
mąki pszennej (ok. 5 szklanek)1 szklanka
mleka1 szklanka ciepłej
wody2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki suchych lub 20 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Mleko zagotować, odstawić, dodać
masło i
cukier. Wymieszać.Przelać miksturę do dużej miski i dodać
wodę. Ostudzić (ok. 10 min.).Dodać
drożdże i wymieszać.Dodać
sól oraz 1 część
mąki (1 szklankę) i wymieszać (najlepiej z pomocą robota kuchennego). Mieszając dodawać resztę
mąki.Przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.Uformować
bagietki, ułożyć je na blasze i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 30 min.).Pieczenie:Wyrośnięte
bagietki można ozdobić np.
makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
Bagietki pieczemy 10 min. w 250 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 10 min.Smacznego!