ßßß Cookit - przepis na Domowe bagietki pszenne

Domowe bagietki pszenne

nazwa

Wykonanie

Domowe pieczywo jest wyjątkowo smaczne. Pozornie, może wydawać się, że jego wykonanie jest trudne i wymaga dużej wprawy. Jednak przepisy, którymi chciałabym się z Wami podzielić mają za zadanie udowodnić, że nie jest to takie skomplikowane. Zapach, jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia bagietek, czy chleba to jeden z najprzyjemniejszych kulinarnych aromatów. Zachęcam i pozdrawiam,
Asia
Składniki (na 4 małe lub 2 większe bagietki):
650 g mąki pszennej (ok. 5 szklanek)
1 szklanka mleka
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych lub 20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mleko zagotować, odstawić, dodać masło i cukier. Wymieszać.
Przelać miksturę do dużej miski i dodać wodę. Ostudzić (ok. 10 min.).
Dodać drożdże i wymieszać.
Dodać sól oraz 1 część mąki (1 szklankę) i wymieszać (najlepiej z pomocą robota kuchennego). Mieszając dodawać resztę mąki.
Przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.
Uformować bagietki, ułożyć je na blasze i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 30 min.).
Pieczenie:
Wyrośnięte bagietki można ozdobić np. makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
Bagietki pieczemy 10 min. w 250 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 10 min.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/04/domowe-bagietki-pszenne.html