Wykonanie
Składniki:4 szklanki
płatków kukurydzianych ( szklanka o pojemności 250ml ),2
jajka,3 pojedyncze
piersi z kurczaka,
mąka pszenna,
sól,
pieprz,1 łyżka
musztardy sarepskiej,1 szklanka
mleka,kawałek
sera żółtego,kawałek
masła,garść
natki pietruszki.Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron.
Płatki kukurydziane rozdrobnić. Do drugiej miski wbić
jajka, dodać do nich
musztardę i
mleko oraz powoli dodawać
mąkę, do momentu aż ciasto będzie dość gęste - dokładnie roztrzepać, by nie było grudek.
Ser żółty pokroić na sześć prostokątów, a
masło na sześć kawałków.
Natkę pietruszki posiekać. Na każdy kawałek piersi położyć
ser żółty,
masło i troszkę
pietruszki.
Mięso zwinąć i obtoczyć najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 40min. W czasie połowie pieczenia odwrócić
mięso na drugą stronę.