Wykonanie
Jakie macie skojarzenia jeśli chodzi o dewolaje? ;-) Mi kojarzą się z: weselami, stypami i zorganizowanymi imprezami, np. firmowymi. Zazwyczaj są smaczne, ale też tłuste i smażone w głębokim
oleju. Moje dewolaje są inne. Zrobiłam odchudzoną wersję nuggetsów, w podobny sposób przygotowałam również dewolaje. :-) Pieczone, w delikatnej panierce, tłuszcz to jedynie
masło zawinięte w środku. Polecam lżejszą, domową wersję tych pyszności.
3
filety z kurczaka2-3 szklanki
płatków kukurydzianych50g
masła200g
żółtego serakilka gałązek
natki pietruszkijajko1 łyżeczka
słodkiej paprykisól,
pieprz1.
Płatki kukurydziane kruszymy z pomocą wałka.2. Filety myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Jeśli są duże, przekrawamy na pół.3. Na środek każdego fileta kładziemy kawałek
masła, kawałek
zera i gałązkę
natki pietruszki. Zwijamy w roladkę, obtaczamy w rozmąconym
jajku a następnie w pokruszonych płatkach.4. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.