Wykonanie
Pierogi w ciekawym wydaniu.Ciasto z
mąki razowej a w środku farsz z
ziemniaków i
kaszy gryczanej.Składniki na ciasto:-ok. 2,5 szklanki
mąki razowej-ok. szklanka letniej
wody-szczypta
soli-łyżka
oleju-1/2 dkg
drożdżySkładniki na farsz:-25 dkg ugotowanych
ziemniaków-5 dkg ugotowanej na sypko prażonej
kaszy gryczanej-
cebula-
olej-
masło-
sól,
pieprz-
czosnek niedźwiedzi-
jajkoJedna
cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia.
Ugotowane, jeszcze ciepłe
ziemniaki zgniatamy gnieciuchem,dodajemy ugotowaną
kaszę, podsmażoną
cebulę i
jajko,przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy.
W wodzie rozpuszczamy
drożdże,dodajemy szczyptę
soli,
olej,dosypujemy
mąkę i zagniatamy ciasto.Rozwałkowujemy i wycinamy krążki.Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody z dodatkiem
oleju.Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, na bardzo małym ogniu.
Zbieramy i podajemy polane podsmażoną
cebulką.
Smacznego!