Wykonanie

Bardzo dekoracyjny, kontrastowy tort
wiśniowo-
czekoladowy, przełożony
białym waniliowym kremem z
mascarpone i kremówki, z dużą ilością
wiśni.
Wiśnie i
czekolada to bardzo wdzięczne połączenie, które sprawdza się w każdej sytuacji i świetnie smakuje.Mój tort to mocne nawiązanie do niemieckiego
tortu Szwarcwaldzkiego, zwanego też
tortem Schwarzwald,
tortem Czarny Las lub
tortem czarnoleskim. Jednak jest to lżejsza wersja blatów, bo zamiast ciasta
czekoladowego z
masłem, jest lekki
kakaowy biszkopt. Tort przełożyłam również moim ulubionym
waniliowym kremem z
mascarpone i kremówki, zamiast samą
bitą śmietaną jak w oryginale.Wykorzystałam
wiśnie mrożone, bo to najwygodniejsze rozwiązanie, na każda
porę roku, ale z powodzeniem możecie też użyć świeżych, wydrylowanych
wiśni czy
czereśni – wtedy postępujecie z nimi tak samo jak z mrożonymi – wg przepisu.Jeśli chcecie, by tort był bezalkoholowy, dla dzieci, to do
wiśni dodajcie po prostu trochę
wody, a później do nasączania użyjcie tylko samego soku z podgrzewania
wiśni, w odpowiednio większej ilości.Jeszcze jedna rada – w przepisie podaję jak zrobić dekoracyjne wiórki
czekoladowe – polecam ten sposób, gdyż wtedy wiórki są duże i naprawdę ładne. Używając tarki czy skrobaczki do warzyw uzyskacie dużo mniejsze i nie tak ładne wiórki, ale oczywiście jeśli nie macie czasu czy warunków, to możecie po prostu zetrzeć lekko schłodzoną tabliczkę
czekolady.tortownica 21 cmSkładniki5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
kakaowiśnie750 g
wiśni mrożonych5 łyżek
cukru2 łyżki
likieru wiśniowego, “wiśniówki”do nasączenia blatów80 ml soku z podgrzewania
wiśni100 ml
likieru wiśniowego,
wiśniówkikrem500 g
serka mascarpone400 g
śmietany 36%100 g
cukruziarenka z 1/2
laski wanilii roztarte w 1 łyżce
cukrudekoracja100 g
czekolady mlecznejWykonaniepapierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczemoddzielić
białka od
żółtek. Ubić
białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami
cukier. Następnie dodawać po kolei
żółtka, dalej ubijając
mąkę i
kakao przesiać przez sito. Na niskich obrotach wmieszać
mąkę wraz z
kakao. Trzeba to robić bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywnawlać masę do tortownicypiec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczkapo tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3
razy koc, wyciągnąć
biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cmponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić
biszkopt do wystygnięcia
czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli
wodnej, a następnie rozsmarować ją nie za cienką warstwą, na gładkiej, czystej i suchej desce, najlepiej metalowej lub szklanej, lub na metalowej blasze. Włożyć do lodówki, aż do momentu gdy
czekolada dobrze stężeje, tj. minimum 30 min. Po tym czasie
czekoladę wyjąć z lodówki i za pomocą
ostrego noża skrobać duże, dekoracyjne wiórki. Gotowe wiórki odłożyć na talerz i umieścić w lodówcegdy
biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto
biszkopt przeciąć na 3 równe blatymrożone
wiśnie umieścić w garnku z szerokim dnem, dodać
cukier oraz
wiśniówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut, aż puszczą trochę soku i się rozmrożą. Nie powinny się zagotować, ani nawet za bardzo nagrzać! Następnie
wiśnie odsączyć na sitku, zostawiając również sok. Jeśli
wiśnie są ciepłe, to je wystudzićprzygotować płyn do nasączania: odmierzyć 80 ml soku z podgrzewania
wiśni i wymieszać z
likierem wiśniowymlaskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i za pomocą noża, wyskrobać z połowy ziarenka. Ziarenka rozetrzeć palcami w łyżce
cukru – wtedy ładnie się rozdzieląubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać
cukier. Następnie ziarenka
wanilii oraz
serek mascarpone i już na wolniejszych obrotach mieszać aż masa się połączypierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 płynu do nasączania, następnie rozłożyć na nim równomiernie 1/3
wiśni, a później rozsmarować na nim 1/3 kremupołożyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozłożyć na nim ponownie 1/3
wiśni, a później rozsmarować 1/3 kremupołożyć ostatni blat, nasączyć resztą płynu, następnie rozłożyć na nim pozostałe 1/3
wiśni, rozsmarować pozostałe 1/3 kremu i na koniec posypać wierzch wiórkami
czekoladytort schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony


Opublikowano: 6 listopada 2015Przepis własny. Przepis na
biszkopt z bloga Moje wypieki.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Tort tiramisu

Karmelizowana posypka orzechowa
Chałka
Kanapki z
twarożkiem na pumpernikluPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus