ßßß Cookit - przepis na Sposób na brukselkę, klopsiki z fasoli mung

Sposób na brukselkę, klopsiki z fasoli mung

nazwa

Wykonanie

Bardzo często słyszę i czytam, że brukselka nie cieszy się zbyt dużym uznaniem, a szkoda, ponieważ zawiera ona bardzo dużo cennych witamin i koniecznie powinniśmy od czasu do czasu po nią sięgnąć. Dla wszystkich, którzy kręcą nosem, mam dziś brukselkę w niekonwencjonalnej wersji czyli w formie klopsików. Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam, a wszystkich zatwardziałych przeciwników tego warzywa namówiłam do spróbowania. Dajcie jeszcze jedną szansę tym zielonym kulkom, a jeśli i w tym daniu jej nie polubicie, to znaczy, że naprawdę jesteście beznadziejnym przypadkiem, Założę się, że większość z Was nigdy nie zgadłaby, że właśnie z niej są dzisiejsze burgery. Jeśli chodzi o fasolkę mung, chyba nie muszę nikogo do niej przekonywać, smakuje delikatnie i rewelacyjnie sprawdza się jako baza do wszelkich klopsików i smarowideł. Przygotowałam ją po raz pierwszy i polubiłam natychmiast. Zapewniam, że będzie pojawiać się tu często.
1 mała filiżanka fasoli mung
500 g świeżej brukselki
1 cebula
10 łyżek mąki z cieciorki
olej kokosowy do smażenia (bezzapachowy)
przyprawa curry
czosnek
sól
Fasolę moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie po czym wypłukać i ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju kokosowym na dużej patelni. #Brukselkę rozdrobnić nożem lub robotem kuchennym, dodać do cebuli i chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Wszystkie składniki wymieszać, formować małe klopsiki i powoli smażyć.
Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/11/sposob-na-brukselke-klopsiki-z-fasoli.html