ßßß Cookit - przepis na Jesienna zupa z dyni i cieciorki – bardzo łatwa

Jesienna zupa z dyni i cieciorki – bardzo łatwa

nazwa

Wykonanie

Czy u Was też czas tak bardzo przyśpiesza? Koniec roku zawsze jest u mnie ekspresowy, nie wiem w co ręce włożyć, a zadań z dnia na dzień przybywa, ale mam zasadę, że nie może na tym ucierpieć nasze odżywianie. Od zdrowego jedzenia zależy, ile mamy energii i jak sobie z tymi wszystkimi przedświątecznymi obowiązkami poradzimy. Nie znajdziecie więc tu pewnie w najbliższym czasie pracochłonnych, skomplikowanych dań, raczej będą one błyskawiczne i łatwe – jak dzisiejsza zupa. Całość trochę ciągnie się w czasie, ale sama praca nie trwa długo, więc zachęcam do spróbowania. A... i moje teksty chyba też teraz będą krótsze, bo po prostu czasu nie mam :-)
1 filiżanka cieciorki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 dyni, najlepiej masłowej
1 cebula
kilka łyżek niefiltrowanego octu jabłkowego
czosnek
kawałek świeżego imbiru
olej kokosowy do smażenia (bezzapachowy)
przyprawa curry i sól
Cieciorkę moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie z sodą po czym wypłukać i gotować w świeżej wodzie do miękkości. Dynię przekroić na pół i piec ok. 45 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 ˚C. Po ostudzeniu obrać i pokroić na kawałki. Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju kokosowym. Wszystkie składniki zalać wodą, zmiksować i zagotować.
Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/11/jesienna-zupa-z-dyni-i-cieciorki-bardzo.html