Wykonanie
Trochę się już znamy, więc zapewne wiecie, że
chleb dość rzadko gości na moim
stole. W
sumie nie wiem z czego to wynika, ale jakoś nie przepadam za
pieczywem. Jednak raz na jakiś czas, w ramach kulinarnych eksperymentów piekę sobie coś chlebopodobnego :) Tym razem będzie to
chleb bezglutenowy z
mąki kokosowej i
cukinii. Smakuje doskonale zarówno z wytrawnymi dodatkami jak i słodkimi. Nie kruszy się, jest bardzo sycący. Jeśli lubicie
mąkę kokosową to propozycja dla Was :)porcja na blachę o wymiarach

200g
mąki kokosowej6
jajek150g stopionego
masła lub
oleju kokosowego150ml
mleka (opcjonalnie)duża
cukinia2 łyżeczki
octu jabłkowegopół łyżeczki
sody spożywczejpół łyżeczki sproszkowanego
czosnkupół łyżeczki
soliW misce wymieszaj
jajka,
olej kokosowy lub
masło,
ocet jabłkowy i
cukinię startą na grubych oczkach. W drugiej misce wymieszaj
mąkę kokosową,
sól,
czosnek i
sodę spożywczą. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt suche, można dodać
mleko. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch. Piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)


