ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy chleb kokosowy z cukinią

Bezglutenowy chleb kokosowy z cukinią

nazwa

Wykonanie

Trochę się już znamy, więc zapewne wiecie, że chleb dość rzadko gości na moim stole. W sumie nie wiem z czego to wynika, ale jakoś nie przepadam za pieczywem. Jednak raz na jakiś czas, w ramach kulinarnych eksperymentów piekę sobie coś chlebopodobnego :) Tym razem będzie to chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i cukinii. Smakuje doskonale zarówno z wytrawnymi dodatkami jak i słodkimi. Nie kruszy się, jest bardzo sycący. Jeśli lubicie mąkę kokosową to propozycja dla Was :)
porcja na blachę o wymiarach
200g mąki kokosowej
6 jajek
150g stopionego masła lub oleju kokosowego
150ml mleka (opcjonalnie)
duża cukinia
2 łyżeczki octu jabłkowego
pół łyżeczki sody spożywczej
pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
pół łyżeczki soli
W misce wymieszaj jajka, olej kokosowy lub masło, ocet jabłkowy i cukinię startą na grubych oczkach. W drugiej misce wymieszaj mąkę kokosową, sól, czosnek i sodę spożywczą. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt suche, można dodać mleko. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch. Piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/06/bezglutenowy-chleb-kokosowy-z-cukinia.html