Wykonanie


Dziś kolejne ciasto ze zbiorów siostry Anastazji. Tym razem pyszne rafaello. I chociaż wygląda na pracochłonne to jednak warto się skusić.

Biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru kryształu1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyWykonanie:Ubić pianę z
białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać
cukier kryształ,
cukier waniliowy i po 1
żółtku. Na końcu delikatnie wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni C. Upieczony
biszkopt przekroić na pół.Ciasto
kokosowe:5
białek3/4 szklanki
cukru kryształu20 dag
wiórków kokosowych1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:Ubić pianę z
białek. Dale ubijać, dodając
cukier. Następnie delikatnie wmieszać
kokos,
mąkę,
proszek do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni.Masa I3
żółtka3 łyżki
cukru kryształu1 szklanka
mleka1 kostka
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej3-4 łyżki waniliowej
kawy cappuccinoWykonanie:
Żółtka i
mąkę dobrze roztrzepać z
cukrem i wlać do gotującego się
mleka, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić.
Masło utrzeć, dodając przestudzony
budyń oraz suchą
kawę cappuccino.Masa II1/2 l słodkiej
śmietany kremowej2
śmietany "
Śnieżka"1 szklanka
adwokata1 duża paczka
biszkoptów2 łyżki
wiórków kokosowych1
biała czekolada3 łyżki słodkiego
mleka1-2 łyżki
żelatynyWykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką
mleka.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach
mleka.
Śmietanę kremówkę ubić ze
śnieżką, dodać szklankę
adwokata, pokruszone
biszkopty oraz 2 łyżki
wiórków kokosowych a na końcu rozpuszczoną
czekoladę i
żelatynę, wymieszać.Przełożenie placka:Połowa
biszkoptuPołowa masy IPlacek
kokosowyReszta masy IDruga połowa
biszkoptuMasa IIGrubo posypać wiórkami kokosowymi.