Wykonanie
Tym razem znów ciasto, pewnie myślicie że my tylko ciasta wcinamy, a tak nie jest. Ja uwielbiam ciasta z
owocami, a że miałam trochę
malin to postanowiłam wykorzystać je również jako pyszny dodatek do ciasta. I nie ukrywam wyszło wyśmienite. Ja użyłam świeżych
malin ale równie dobrze można użyć mrożonych. Polecam.
Składniki:6 jaj3 łyżki
oleju3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić, utrwalić
cukrem, ciągle ubijając dodać
żółtka i
olej.
Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wymieszać z ubitymi
jajkami. Przełożyć do blaszki 21x32 i wstawić do nagrzanego do 180 st C i upiec na złoty kolor. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.Masa budyniowa:1/2 szklanki
soku malinowego1,5 szklanki
wody1
budyń śmietankowy bez
cukru1
galaretka malinowa1 kostka
masłaWykonanie:Na wodzie z
sokiem ugotować
budyń. Do gorącego budyniu dodać
galaretkę i mieszać tak długo aż
galaretka się rozpuści. Pozostawić do wystygnięcia.
Masło rozetrzeć na puch, a następnie utrzeć z
budyniem. Na pierwszy
biszkopt wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugim blatem ciasta.Masa śmietanowa:330 ml
śmietany kremówki2-3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
żelatynyWykonanie:
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej przegotowanej
wody, gdy napęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła.
Śmietanę ubić z
cukrem, a następnie dodać rozpuszczoną
żelatynę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na przełożony
biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa stężała.330 ml
śmietany kremówki4-5 łyżek
cukru1,5 łyżki
żelatyny3 szklanka
malinWykonanie:
Maliny rozprażyć z
cukrem.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej przegotowanej
wody, gdy napęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła.
Śmietanę ubić, połączyć z połową wystudzonych
malin i
żelatyną. Masę
malinową wyłożyć na zastygniętą warstwę
śmietanową.
Galaretka malinowa:2
galaretki malinoweWykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 600 ml
wody, połączyć z pozostałymi
malinami, pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie delikatnie zalać stężałe już ciasto.Przełożenie ciasta:1
biszkopt2 masa budyniowa3
biszkopt4 masa śmietanowa6
galaretka malinowaSmacznego!