Wykonanie
Kolejny pomysł na sernik. Dzisiejszy jest połączeniem potrzeby, czyli wymyślenia ciasta na zamówienie, najlepiej sernika, i sezonu
rabarbarowego.Ten sernik to rodzaj
tortu, składa się bowiem z kilku warstw, z których jedną jest kremowa warstwa z
mascarpone.
Rabarbar po obróbce jest wyjątkowo aromatyczny, słodko kwaśny z leciutką nutką
kardamonu. Smak tej
konfitury pasuje doskonale do całości,
śmietankowego sernika na leciutko słonym spodzie i kremowego
mascarpone.Tę
konfiturę zrobiłam na potrzebę sernika, ale równie dobrze można ją wykorzystać jako dodatek do każdego innego wypieku czy po prostu
pieczywa na śniadanie.
Składniki:sernik:spód:50g
krakersów słonych70g
herbatników pełnozbożowych80g
masła roztopionego750g
serka śmietanowego półtłustego np z Czarnkowa czy Kościana250g
serka ricotta4 łyżki
mascarpone1/3 kubka
śmietany kremówki 30%4
jajka1 1/2 kubka
cukru ( ilość
cukru można zmieniać w zależności od upodobań )skórka starta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1
cytrynymascarpone:150g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru3-4 łyżki
śmietany kremówkikonfitura z
rabarbaru:500g albo więcej świeżego
rabarbaru3/4 kubka
cukru brązowego3/4 łyżeczki mielonego
kardamonu1 łyżka
soku z cytrynypłatki migdałów do dekoracji - opcjonalnie
Jak zrobiłam:
rabarbar:Umyty
rabarbar pokroiłam w 1cm kawałki. Wrzuciłam je do garnka, zasypałam
cukrem i dodałam 2 - 3 łyżki
wody. Gotowałam na małym ogniu, często mieszając, aż
rabarbar się rozpadł całkowicie, a sok zredukował. Po około 30 - 40 minutach smażenia uzyskałam dość gęstą
konfiturę. Pod koniec dodałam
kardamon i łyżkę
soku z cytryny, wymieszałam i smażyłam jeszcze przez chwilę. Odstawiłam do wystudzenia.sernik:spód:
Krakersy i
herbatniki rozdrobniłam. Wsypałam je do garnuszka z roztopionym
masłem, wymieszałam bardzo dobrze. Formę do tarty 29cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę z
herbatników wyłożyłam na spód, rozprowadziłam na całej powierzchni i ubiłam na gładką twardą warstwę. Wstawiłam na czas przygotowania masy serowej do lodówki.masa serowa:Wszystkie rodzaje
sera i kremówkę wymieszałam mikserem. Dodałam
cukier, wymieszałam ponownie. Dodawałam po jednym
jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodałam skórkę i
sok z cytryny, dobrze wymieszałam. Sekret dobrego sernika to dokładne ubijanie masy, po każdym dodanym składniku.Masę wyłożyłam na spód z
herbatników. Całość piekłam w 180'C przez 55 minut, aż brzegi były rumiane i złociste, a środek jeszcze lekko luźny. Zostawiłam w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 20 minut. Po tym czasie otworzyłam piekarnik całkowicie, jeszcze zostawiłam sernik w środku prze kilkanaście minut,
potem dopiero wyjęłam. Dzięki temu sernik nie opada. Wystudziłam całkowicie.
Mascarpone ubiłam z kremówką i
cukrem na gładki krem.Na zimny sernik nałożyłam warstwę
mascarpone, którą przykryłam warstwą
konfitury rabarbarowej. Udekorowałam
płatkami migdałów.