ßßß Cookit - przepis na goat cheesecake czyli sernik z 'koziej ricotty' od Marka Grądzkiego

goat cheesecake czyli sernik z 'koziej ricotty' od Marka Grądzkiego

nazwa

Wykonanie

Kozie sery Marka Grądzkiego są wysoce cenione i cieszą się ogromną popularnością, szczególnie wśród koneserów i znawców. Na Tyglu można je kupić, zamówić czy po prostu degustować.
Można również zajrzeć na bloga Marka ( http://ziemianinwkuchni.blox.pl/html ) i pooglądać jego produkty, a także poczytać o nich.
Na zakończenie ostatniego Tygla Marek sprezentował mi opakowanie cudownej koziej ricotty. Było to dla mnie wyzwanie, a lubię wyzwania, żeby zmierzyć się z tematem koziego sera w słodkich wypiekach.
Myślałam i myślałam i wymyśliłam.
A po upieczeniu tego sernika uważam, że nie ma lepszego niż sernik z koziej ricotty. Jest delikatny, aksamitny i bardzo lekki. Żeby nie zakłócić tekstury sera, nie dodałam żadnego tłuszczu i sernik wyrósł idealnie, a opadł leciutko, tak jak sernik powinien.
Składniki:
spód:
2 kubki bułki tartej dobrej jakości, albo pokruszonych herbatników
6 łyżek stopionego masła
1/4 kubka cukru
szczypta soli
Spód można zrobić dowolnie; z pokruszonych herbatników (2 kubki i 6 dużych łyżek masła) albo upiec swój własny kruchy spód. Ja wykorzystałam kawałek suchej brioche, bułki maślanej, którą wałkiem rozkruszyłam na drobne okruszki, a potem zmieszałam z 6 łyżkami roztopionego masła, solą i cukrem.
sernik:
225g serka Philadelphia albo innego kremowego
350g koziej ricotty
350g creme fraiche albo kwaśnej śmietany; ja użyłam śmietany
4 jajka
1 kubek cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobiłam:
1. Wymieszałam składniki na spód, a masą wyłożyłam spód blaszki o średnicy około 20cm, dociskając ją (masę) bardzo dobrze.
2. Oba sery ubiłam mikserem, aż były puszyste, dodałam śmietanę i jeszcze raz ubiłam. Dodałam po jednym jajku, cały czas ubijając.
3. Wsypałam cukier, wlałam wanilię i skórkę, a potem sok z cytryny. Wymieszałam i wylałam na spód.
4. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam sernik przez około 60 minut, aż patyczek wychodził suchy.
Trudno sobie wymarzyć lepszy sernik.
Na wierzchu można ułożyć świeże owoce, można też podać go z dobrą kwaśną śmietaną.
Ja nie zdążyłam z nim nic zrobić; był tak pyszny, że został pochłonięty w mgnieniu oka.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/07/goat-cheesecake-czyli-sernik-z-koziej.html