Wykonanie
Zimą mam ochotę na ciężkie, konkretne i wilgotne ciasta, takie które po zjedzeniu kawałka rozleniwiają i wprawiają w stan błogiego zadowolenia. Dzisiejsza babka z
mąki kasztanowej i polenty, przełożona kremem z
mascarpone i
konfiturą morelową spełnia te warunki i sprawdza się w dzień, kiedy za oknami zima przypuszcza kolejny atak. I pomyśleć, że jeszcze parę dni temu planowałam wiosenne zakupy....Wiosenne myśli trzeba uśpić na jakiś czas jeszcze, cieszyć się zimą, to przecież dopiero luty, no i świstak zobaczył swój cień, co oznacza kolejnych sześć tygodni zimy.


Skladniki:225g miękkiego
masła180g
cukruskórka starta z 1
cytryny3
jajka3 łyżki
likieru pomarańczowego albo
wiśniowego, ja użyłam
jagodowego3/4 łyżeczki ekstraktu
migdałowego125g drobnej polenty (
kaszki kukurydzianej)215g
mąki kasztanowej6 łyżek
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 100g
mascarpone + kilka łyżek
cukru pudru (krem do przełożenia)1/2 słoika
konfitury morelowej (do przełożenia)1 tabliczka
gorzkiej czekolady3-4 łyżki kremówki1 łyżka
masła
Jak zrobiłam:forma keksówka 23cm, wyłożona papierem do pieczenia1.
Masło ubiłam z
cukrem i
skórką cytryny na puszystą masę.
Jajka dodałam, po jednym, cały czas mieszając i zbierając masę ze ścianek miski. Dodałam
likier i ekstrakt
migdałowy, wymieszałam.2. W osobnej misce wymieszałam wszystkie rodzaje
mąki,
proszek do pieczenia i
sól. Połączyłam składniki mokre i suche, wsypując suche stopniowo do mokrych, mieszając, żeby je połączyć, ale nie za długo. Przełożyłam masę do formy, wyrównałam i piekłam w 180'C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam całkowicie.3.
Mascarpone wymieszałam z
cukrem pudrem. Dokładnie wystudzone ciasto przekroiłam wzdłuż na 3 części (warstwy). Jedną posmarowałam
mascarpone, nałożyłam na spód, kolejną
konfiturą z
moreli, przykryłam wierzchem babki.4. W rondelku rozgrzałam kremówkę, prawie do wrzenia. Zestawiłam z ognia, wrzuciłam połamaną na kawałki
czekoladę, odczekałam chwilę i dokładnie wymieszałam na gładką masę. Pod koniec dodałam łyżkę miękkiego
masła i rozprowadziłam dokładnie.
Czekoladą pokryłam ciasto, udekorowałam paseczkami
moreli.
