Wykonanie
Bakłażan to warzywo, z którym nie zawsze wiadomo co zrobić. Solić przed gotowaniem i czekać aż odda
soki, czy nie, smażyć czy na surowo, jako danie główne go podawać czy jako dodatek... ? No i stad, często jest pomijany, a szkoda, bo to doskonałe warzywo i wcale nie trudno przyrządzić je ciekawie i szybko. W kuchni sycylijskiej czy arabskiej świetnie wiedzą co z nim zrobić.Dzisiejszy przepis to
sałatka z
bakłażana z
koperkiem w pikantnym dressingu.Można ją przechowywać przez noc, a nawet dłużej, po przetrawieniu będzie jeszcze lepsza. Proporcje w przepisie można zmieniać.

Składniki:2 duże
bakłażanysólolej słonecznikowy do smażeniadressing:1/2 kubka białego
octu3 ząbki
czosnku, pokrojonego w cieniutkie plasterki1/4 kubka posiekanego świeżego
koperku1 łyżka
cukru ( jeżeli nie lubicie za dużo
cukru, może być mniej )1/4 łyżeczki
chili w płatkach ( może być trochę mniej, jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych sałatek )

Jaz zrobiłam:1.
Bakłażany pokroiłam w plastry o grubości 1cm, posypałam
solą i zostawiłam na sicie przez 30 minut; dzięki temu oddadzą nadmiar
wody.
Potem osuszyłam ręcznikami papierowymi.2. W rondlu rozgrzałam bardzo dobrze
olej, wlałam go na około 2cm wysokości, i smażyłam plastry
bakłażana, aż były złociste, przez około 7 minut. Można je również upiec w piekarniku, albo usmażyć na patelni grillowej, będą mniej kaloryczne. Ta wersja, ze smażonymi w
oleju, jest
smakowo doskonała.Wyjęłam łyżką cedzakową i położyłam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar
oleju.3. Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszałam w dużej misce. Pokroiłam
bakłażana w kostki 1cm i wrzuciłam do miski z dressingiem. Wymieszałam dokładnie, żeby całość była oblana sosem. Udekorowałam
koperkiem.

.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach, ale oczywiście można ją jeść natychmiast po przygotowaniu.