Wykonanie
Jeszcze ostatnie
ogórki - dostałam ich całkiem sporo. Zrobiłam więc pikantną
sałatkę z
chili, choć muszę się przyznać że pewnie nie zrobiłabym jej, gdybym nie spróbowała u Mamy. Ale spróbowałam i wiem, że ogóreczki w ten sposób przygotowane są pyszne. Pikantne, dość słodkie - co o dziwo wcale nie przeszkadza!


Składniki :2 kg
ogórków gruntowych1 łyżka
solipo 2-3 ząbki
czosnku na słoikZalewa:0,5 l.
octu 10%1 kg
cukru8 łyżek
oleju2 łyżki
chili w proszkuPrzygotowanie :Umyte i obrane
ogórki kroję w słupki (z dużych wycinam gniazda nasienne), przekładam do miski, posypuję
solą, mieszam i odstawiam na 2 godziny. Odlewam płyn, a
ogórki układam w słoikach, do każdego słoika dokładam
czosnek.
Ocet podgrzewam z
cukrem, dodaję
chili i na końcu
olej, gdy się zagotują odstawiam na chwilę. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z
ogórkami, mocno je zakręcam i pasteryzuję 2-3 minuty od zagotowania.
