Wykonanie
To niewątpliwie ciasto, które przez swój
maślany smak dobrze łączy się z
owocami.Do tego, jest dobre z większością, nawet
bananami.Skąd pomysł na banany? Latem?
Banany po treningu są bardzo wskazane, stąd zwykle mam kilka w kuchni.Przede mną wyjazd na parę dni. Mam zwyczaj zostawiania prawie pustej lodówki przed wyjazdem, no i zajrzałam do niej, a tam
rabarbar i zapomniane, samotne trzy
banany w dolnej szufladzie. Pokroiłam
rabarbar i przesypałam
brązowym cukrem.
Banany, pokrojone w plasterki, przesmażyłam z
brązowym cukrem, dodałam
cynamon i
sok z cytryny. Taką
konfiturę wykorzystałam do placka. Wyszedł pyszny!
Banany uratowane, a jaka satysfakcja!

Składniki:ciasto:
rabarbar - najlepiej około 1/2 kg, ja miałam tylko garstkę1/2 kubka
brązowego cukru3
banany, usmażone z
brązowym cukrem,
cynamonem i
sokiem z 1/2
cytryny1 kubek
cukru pudru50g świeżych
drożdży2 i 1/2 kubka
mąki pszennej1 kubek letniego
mleka3
żółtkaszczypta
soli125g
masła, miękkiego i podzielonego na częścikruszonka:3/4 kubka
cukru pudru1 i 3/4 kubka
mąki orkiszowej ( ewentualnie krupczatki )250g
masła zimnego pokrojonego w kostki1
żółtko

Jak zrobiłam:ciasto:
rabarbar pokroiłam w około 1 1/2cm kawałki i zasypałam
cukrem; odstawiłam
banany przesmażyłam z
brązowym cukrem,
cynamonem i
sokiem z cytryny1. W rondelku rozrobiłam
drożdże z łyżeczką
cukru pudru i łyżeczką
mąki w lekko podgrzanym
mleku. Odstawiłam na moment, aż zaczęły pracować.2. Do dużej miski przesiałam
mąkę,
cukier puder i dodałam szczyptę
soli. Wszystko wymieszałam. Po środku zrobiłam dołek i wlałam do niego roztrzepane
żółtka i rozczyn
drożdżowy. Zarobiłam wstępnie ciasto.3. Kiedy składniki były już dobrze połączone, zaczęłam dodawać
masło po kawałku i 'wrabiałam' je w ciasto. Wyrabiałam, aż było gładkie, lśniące i elastyczne. Powstaje doskonałe ciasto, idealnie odchodzące od rąk. Jeżeli jednak jest trochę za mokre, trzeba podsypać trochę
mąki.4. Dużą blaszkę lekko natłuściłam i wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe przełożyłam do blaszki rozłożyłam na spodzie i przykryłam ściereczką. Odstawiłam na 40 minut, żeby trochę wyrosło.Pod koniec wyrastania zabrałam się za kruszonkę, a piekarnik rozgrzałam do 170'C.kruszonka:Wszystkie składniki połączyłam ręką, powinna powstać elastyczna i gęsta masa ciasta.5. Po 40 minutach wyłożyłam
konfiturę bananową na ciasto, posypałam
rabarbarem, a
potem kruszonką.6. Piekłam przez 50 minut, aż kruszonka lekko się zrumieniła.
