Wykonanie
Na Zielonym Targu kupiłam w sobotę warzywa ekologiczne bez specjalnego pomysłu,
ziemniaki,
marchew czerowną,
cebulę, trochę tego i owego.W "Food&Friends' trafiłam na przepis, który mnie zaintrygował, pieczone warzywa z
anchois.
Anchois uwielbiam do wszystkiego, dlaczego by nie spróbować z warzywami?


Składniki:kilka
ziemniaków, umytych i przekrojonych na pół
marchew czerwona, umyta, pokrojona w talarki
cebula, pokrojona w plasterki
por, umyty, pokrojony w plasterki
oliwasól,
pieprzdressing;6 filetów z
anchoisskórka otarta z
cytryny1 1/2 łyżki
octu jabłkowegoolej rzepakowy - 3 łyżki1 łyżka zalewy z
anchoisczarny pieprz
Jak zrobiłam :warzywa:Warzywa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Doprawiłam
solą i
pieprzem.
Skropiłam oliwą. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Piekłam przez około 20 minut, aż były miękkie; mogą być lekko kruche.

dressing:Posiekałam
anchois. Wymieszałam wszystkie składniki. Doprawiłam
czarnym pieprzem.

Warzywa polałam dressingiem.

Danie jest bardzo łatwe i szybkie. Doskonałe do
ryby, ale można je równie dobrze podać inaczej.