ßßß
Ilość zależy od porcji docelowej. Na 4 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.1 kg buraczków czerwonych1 duża cebulasól, pieprzok. 3-4 łyżki oliwy3/4 łyżeczki cukru1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytrynyBuraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody - przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny) oraz drobno posiekaną cebulę, wymieszać. Przełożyć do garnuszka, podsmażyć - cebula zaparzy się wraz z buraczkami i nada im specyficzny posmak.Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło.Jeśli nie przepadacie za cebulą lub chcecie zrobić łagodne buraczki, wystarczy cebulę pominąć.