ßßß
Seler naciowy jest obecny w mojej kuchni bardzo często. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już jak to było, gdy go nie używałam.Składniki:4 łodygi selera naciowego1 jabłko3 - 4 średnie pomidorybiała część z 1 porasok z 1/2 cytryny2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowegosólPrzygotowanie:Umyć produkty, łodygi selera pokroić w plasterki. Białą część pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie plasterki. Pokrojonego selera i pora posypać niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki).Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego selera. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne.Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z sokiem, następnie pokroić w dość małe kawałki wielkością zbliżone do pozostałych, już pokrojonych składników surówki.Polać oliwą, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą.