Wykonanie
Seler naciowy jest obecny w mojej kuchni bardzo często. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już jak to było, gdy go nie używałam.Składniki:4
łodygi selera naciowego1
jabłko3 - 4 średnie
pomidorybiała część z 1
porasok z 1/2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowegosólPrzygotowanie:Umyć produkty,
łodygi selera pokroić w plasterki. Białą część
pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie plasterki. Pokrojonego
selera i
pora posypać niewielką ilością
soli (1/2 łyżeczki).
Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego
selera. Pokrojone
jabłko natychmiast skropić
sokiem z cytryny, aby nie było ciemne.
Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z
sokiem, następnie pokroić w dość małe kawałki wielkością zbliżone do pozostałych, już pokrojonych składników surówki.Polać
oliwą, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku
solą.