ßßß Cookit - przepis na Surówka z selera naciowego

Surówka z selera naciowego

nazwa

Wykonanie

Seler naciowy jest obecny w mojej kuchni bardzo często. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już jak to było, gdy go nie używałam.
Składniki:
4 łodygi selera naciowego
1 jabłko
3 - 4 średnie pomidory
biała część z 1 pora
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól
Przygotowanie:
Umyć produkty, łodygi selera pokroić w plasterki. Białą część pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie plasterki. Pokrojonego selera i pora posypać niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki).
Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego selera. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne.
Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z sokiem, następnie pokroić w dość małe kawałki wielkością zbliżone do pozostałych, już pokrojonych składników surówki.
Polać oliwą, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/surowka-z-selera-naciowego.html