Wykonanie
Przedstawiam moją propozycję na pyszne, rozgrzewające i sycące danie obiadowe, które przygotujemy w 20 minut. Kremowy sos z słodkawą
cebulą, wyrazista
kiełbasą i chrupiącymi
orzechami zestawiony z zielonym
brokułem stanowi bardzo sycące danie, idealne na jesienny obiad, kiedy za oknem zimno i wietrznie.Nie oszukujmy się to danie nie jest dietetyczne choć można je nieco "uzdrowić" zastępując zwykły
makaron - pełnoziarnistym,
boczek lub
kiełbasę -
piersią z kurczaka a
śmietankę mlekiem lub
bulionem.Niemniej w takiej wersji smakuje wyśmienicie a i jego przygotowanie nie jest ani skomplikowane ani czasochłonne. Sprawdzi się dla mięsożerców, chronicznie zabieganych i tych, którzy nie mają wielkich umiejętności kulinarnych.

Składniki:500g
makaronu penne/świderki lub tak jak u mnie orcchiette250-300g
wędzonego boczku lub
kiełbasy2 średnie
cebulebrokuł250g
serka mascarpone lub 300ml słodkiej
śmietanki 12%około 10-15
orzechów włoskich lub ½ szklanki siekanych
sól,
czarny pieprz,
płatki papryki,
zioła prowansalskielistki
bazyliiSposób przygotowania:Ulubiony
makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku tak by pozostały lekko chrupiące.Boczek/kiełbasę kroimy w niewielka kostkę i przesmażamy na patelni aż wytopi większą część tłuszczu.
Cebule siekamy w kostkę i dodajemy do
boczku. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
serek mascarpone lub opcjonalnie słodką
śmietankę i doprawiamy do smaku
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi.
Makaron mieszamy z
brokułem i kremowym sosom z
boczkiem.
Orzechy łuskamy z łupinek i lekko siekamy. Całość posypujemy
orzechami włoskimi,
płatkami papryki i listami
bazyli.W wersji fit zwykły
makaron możemy zastąpić pełnoziarnistym,
kiełbasę czy
boczek - pokrojoną w kostkę
piersią z kurczaka lub
indyka a
śmietankę lub
mascarpone bulionem warzywnym lub drobiowym rozmieszanym z łyżką
mąki. Takie danie będzie równie smaczne i z pewności mniej kaloryczne ;)

Smacznego :)