Wykonanie
Czysta forma,prostota,prawie nic (!), bo tylko 3 składnikiale za to wybitne ilości odżywczych wartości!
Sezam - niezrównanie źródło wapnia (10x więcej niż w
mleku) oraz magnezu, fosforu i potasu.Najbardziej zaskakakująca była dla mnie zawartość w
sezamie...
białka!Małe ziarenka mają go naprawdę dużo.Tyle co
wołowina i inne
mięsa czerwone,
mięsa drobiowe oraz
ryby (
makrela,
sardele czy
śledzie).Swą budową przypomina najbardziej
białko jajka kurzego, co może być dobrą nowiną dla wegan i osób uczulonych na
jajko.Do tego nienasycone kwasy tłuszczowe!Odkrywamy je na nowo, a przecież jego lecznicze właściwości znali już Babilończycy...
Miód - wg niektórych lek na wszystko. W zależności od gatunku, wykorzystywany jest przy leczeniu przeziębień czy grypy ale i chorób układ krwionośnego, nerkek, wątroby (ma właściwości bakteriobójcze i detoksykacyjne) również w profilaktyce astmy i katarów siennych.
Kakao lub karob - skupię się na karobie, niedocenianym, znakomitym źródle witamin, minetrałów i ..
białka. Bez teobrominy i kofeiny (uzależniają) jaką znajdziemy w
kakao.Jeśli kochasz
kakao i jego smak, pamiętaj byc użyć je w w postaci surowej, niepalonej.Jest zdrowsze ale ma też inny smak. Prawdziwego
kakao!Ale to wszystko NIC!Bo czymże byłoby jedzenie gdyby nie sprawiało przyjemności naszym kubkom smakowym?I mówię to ja - oliwkożerca.Maniaczka wytrawnych smaków.Zachęceni?:D

ps. specjaliści medycyny całościowej zalecają unikanie
sezamu w formie wyłuskanej.
Sezam pełny ma znacznie więcej wartosci odżywczych ale też inny smak. Jeżeli obawiasz się jego goryczki, skorzystaj z przepisu. Łączę w nim
sezam łuskany - dla smaku i niełuskany - dla zdrowia, w ramach poszukiwań złotego środka. ;)UWAGA:
sezam słynie z dużej odporności na jełczenie. Niestety łuskany nie ma już tej właściwości.UWAGA NR 2:
miód zalecany jest najczęściej po 1 lub 2 roku życia (najlepiej indywidualnie skonsultować dietę z lekarzem medycyny całościowej lub dietetykiem), lubi też uczulać. Nie poleca się również
miodu (oraz innego rodzaju
cukru) w schorzeniach jelit (dysbiozy jelitowe).Składniki(na kilka małych foremek babeczkowych):
sezam - 400g (mix łuskanego i niełuskanego)
miód do smaku4-5 łyżek
kakao lub karobu lub mix obu (lub do smaku jeśli lubisz
chałwę mocno
czekoladową):)Wykonanie :
Sezam podpraż na suchej patelni w niskiej temperaturze, by uniknąć przypalenia (i gorzkiego smaku). Zmiksuj możliwie najdrobniej (w urządzeniu wysokoobrotowym, w wyciskarce wolnoobrotowej lub w maszynce do
mięsa z sitkiem o małych oczkach - tu kilkukrotnie).Dodaj do masy
miód i
kakao do smaku, dokładnie wymieszaj.Przełóż masę do foremek (najlepiej silikonowych), odstaw do lodówki by ją schłodzić i pozwolić na "przegryzienie smaków".Smacznego!Ciao!:)Matka Smakoterapia