ßßß Cookit - przepis na DOMOWA CHAŁWA CZEKOLADOWA

DOMOWA CHAŁWA CZEKOLADOWA

nazwa

Wykonanie

Czysta forma,
prostota,
prawie nic (!), bo tylko 3 składniki
ale za to wybitne ilości odżywczych wartości!
Sezam - niezrównanie źródło wapnia (10x więcej niż w mleku) oraz magnezu, fosforu i potasu.
Najbardziej zaskakakująca była dla mnie zawartość w sezamie... białka!
Małe ziarenka mają go naprawdę dużo.
Tyle co wołowina i inne mięsa czerwone, mięsa drobiowe oraz ryby (makrela, sardele czy śledzie).
Swą budową przypomina najbardziej białko jajka kurzego, co może być dobrą nowiną dla wegan i osób uczulonych na jajko.
Do tego nienasycone kwasy tłuszczowe!
Odkrywamy je na nowo, a przecież jego lecznicze właściwości znali już Babilończycy...
Miód - wg niektórych lek na wszystko. W zależności od gatunku, wykorzystywany jest przy leczeniu przeziębień czy grypy ale i chorób układ krwionośnego, nerkek, wątroby (ma właściwości bakteriobójcze i detoksykacyjne) również w profilaktyce astmy i katarów siennych.
Kakao lub karob - skupię się na karobie, niedocenianym, znakomitym źródle witamin, minetrałów i .. białka. Bez teobrominy i kofeiny (uzależniają) jaką znajdziemy w kakao.
Jeśli kochasz kakao i jego smak, pamiętaj byc użyć je w w postaci surowej, niepalonej.
Jest zdrowsze ale ma też inny smak. Prawdziwego kakao!
Ale to wszystko NIC!
Bo czymże byłoby jedzenie gdyby nie sprawiało przyjemności naszym kubkom smakowym?
I mówię to ja - oliwkożerca.
Maniaczka wytrawnych smaków.
Zachęceni?
:D
ps. specjaliści medycyny całościowej zalecają unikanie sezamu w formie wyłuskanej. Sezam pełny ma znacznie więcej wartosci odżywczych ale też inny smak. Jeżeli obawiasz się jego goryczki, skorzystaj z przepisu. Łączę w nim sezam łuskany - dla smaku i niełuskany - dla zdrowia, w ramach poszukiwań złotego środka. ;)
UWAGA: sezam słynie z dużej odporności na jełczenie. Niestety łuskany nie ma już tej właściwości.
UWAGA NR 2: miód zalecany jest najczęściej po 1 lub 2 roku życia (najlepiej indywidualnie skonsultować dietę z lekarzem medycyny całościowej lub dietetykiem), lubi też uczulać. Nie poleca się również miodu (oraz innego rodzaju cukru) w schorzeniach jelit (dysbiozy jelitowe).
Składniki
(na kilka małych foremek babeczkowych):
sezam - 400g (mix łuskanego i niełuskanego)
miód do smaku
4-5 łyżek kakao lub karobu lub mix obu (lub do smaku jeśli lubisz chałwę mocno czekoladową)
:)
Wykonanie :
Sezam podpraż na suchej patelni w niskiej temperaturze, by uniknąć przypalenia (i gorzkiego smaku). Zmiksuj możliwie najdrobniej (w urządzeniu wysokoobrotowym, w wyciskarce wolnoobrotowej lub w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach - tu kilkukrotnie).
Dodaj do masy miód i kakao do smaku, dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do foremek (najlepiej silikonowych), odstaw do lodówki by ją schłodzić i pozwolić na "przegryzienie smaków".
Smacznego!
Ciao!
:)
Matka Smakoterapia
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2015/05/domowa-chawa-czekoladowa.html