Wykonanie
Składniki
(na 16 porcji)
- 150 g
sezamu,
- 2 łyżki
miodu (ok. 48g).
Sposób przygotowania
1. Prażymy
sezam.
2. Podgrzewamy
miód.
3. Łączymy
miód z
sezamem.
4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską.
6.
Sezamki chłodzimy w lodówce ok. 1 h.
7. Kroimy sez amki w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce).
Sezamki są bogate w:
- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z
miodu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 12 g
Energia: 66 , 6 kcal
Białko: 2,1 g
Tłuszcz: 5 , 4 g
Węglowodany: 3 , 2 g
Błonnik pokarmowy : 0 , 7 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza