Wykonanie
Składniki(na 16 porcji)- 150 g
sezamu,- 2 łyżki
miodu (ok. 48g).Sposób przygotowania1. Prażymy
sezam.2. Podgrzewamy
miód.3. Łączymy
miód z
sezamem.4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską.6.
Sezamki chłodzimy w lodówce ok. 1 h.7. Kroimy sez amki w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce).
Sezamki są bogate w:- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z
miodu.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 12 gEnergia: 66 , 6 kcal
Białko: 2,1 gTłuszcz: 5 , 4 gWęglowodany: 3 , 2 gBłonnik pokarmowy : 0 , 7 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza