Wykonanie

Chałwa to smak mojego dzieciństwa, uwielbiam ją! Do tej
pory kupowałam w sklepach, ale ostatnio pomyślałam sobie, że przecież
mogę ją zrobić sama. To banalnie proste, a co najważniejsze to ja decyduję czym ją posłodzę i jakich użyje dodatków. Prawidłowo wykonana
chałwa powinna
mieć gładką konsystencję, bez widocznych ziarenek
sezamu. Niestety z moim blenderem to nie takie proste, nie do końca udało mi się ją zmielić tak jak chciałam. Ale co tam, i tak jest pyszna.Uwaga - zdrowa, ale bardzo kaloryczna!:)Składniki:250 g
sezamu2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
kakao niesłodzonego
laska wanilii1.
Sezam podpraż na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru. Nie może być zbyt mocno przypieczony, bo stanie się gorzki. Cały czas mieszaj!2. Przełóż do dużego naczynia, wciąż mieszając gorące ziarenka.3. Gdy
sezam wystygnie, wrzuć go do blendera i rozdrabniaj do czasu uzyskania gładkiej masy.4. Dodaj
kakao, ziarenka z
laski wanilii i
miód, ponownie zblenduj.5. Przełóż do niewielkiego pojemnika, bardzo dokładnie ugnieć do uzyskania zbitej konsystencji.6. Włóż do lodówki najlepiej na 24 godziny.SMACZNEGO!Całość zawiera:1832 kcal; 62 g
białka; 154 g tłuszczów; 75 g węglowodanów; 21 g błonnika
