ßßß
Składniki, najlepiej eko (illość sosu po przygotowaniu - ok.450g):jabłka - 2 szt.śliwki suszone (lub wędzone) bez konserwantów - 50gpassata pomidorowa - gęsta, dobrej jakości - ok. 100g (4 duże łyżki, jeśli lubisz bardziej pomidorowy smak - dodaj więcej)wędzona, słodka papryka 1-2 łyżeczki (lub wedle gustu)miód (jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie) lub ksylitol, ok 1-2 łyżki (lub do smaku) w wersji bardziej "rasowej"dokładamy:ocet żywy jabłkowy (min. 5 łyżek)chili do smaku (u mnie 3 spore szczypty)czosnek (1 ząbek)gałązkę lubczykuWykonanie:Jabłka pokrój w kostkę i uduś, wraz ze śliwką, w minimalnej ilości wody. Dodaj passatę, podduś chwilę i zmiksuj na gładko z przyprawami. Do ostudzonego kremu dodaj ocet i chilli.Przechowuj w lodówce, nie dłużej niż kilka dni.Gotowe!Smacznego!:)