Wykonanie
Ostatnio, z racji zarzucenia na jakiś czas "stania przy garach",przydają się nam smakowite dodatki, które można wykorzystać wzbogacając nasze posiłki raw (jako sos do maczania warzyw), urozmaicając ogrodowe grillowanie (idealny do szaszłyków, kotlecików jaglanych, grillowanych warzyw) lub pikniki. Domowy sos BBQ a la Matka Smakoterapia. ;)Ten sos znakomicie zastępuje również
ketchup, ulubiony sos maluchów, a przy okazji jest sosem "błyskawicznym" jeśli dysponujecie urzadzeniem wysokoobrotowym.Czysty, warzywno -
owocowy skład i
przyprawy.Bez
nabiału, glutenu i
cukru.Zapraszam.

Składniki, najlepiej eko (illość sosu po przygotowaniu - ok.450g):
jabłka - 2 szt.
śliwki suszone (lub wędzone) bez konserwantów - 50gpassata pomidorowa - gęsta, dobrej jakości - ok. 100g (4 duże łyżki, jeśli lubisz bardziej
pomidorowy smak - dodaj więcej)wędzona,
słodka papryka 1-2 łyżeczki (lub wedle gustu)
miód (jeśli
jabłka nie są wystarczająco słodkie) lub
ksylitol, ok 1-2 łyżki (lub do smaku) w wersji bardziej "rasowej"dokładamy:
ocet żywy
jabłkowy (min. 5 łyżek)
chili do smaku (u mnie 3 spore szczypty)
czosnek (1 ząbek)gałązkę
lubczykuWykonanie:
Jabłka pokrój w kostkę i uduś, wraz ze
śliwką, w minimalnej ilości
wody. Dodaj passatę, podduś chwilę i zmiksuj na gładko z
przyprawami. Do ostudzonego kremu dodaj
ocet i
chilli.Przechowuj w lodówce, nie dłużej niż kilka dni.Gotowe!Smacznego!:)