Wykonanie
Sezon grillowy rozpoczęty, czas na sosy, dipy, różne pomysły co, by tu wrzucić na ruszt i zaskoczyć innych nowym połączeniem, smakiem. Dziś pokarzę jak bardzo prosty sposób zrobić słodki sos
chili, można go oczywiście dostać w sklepie, ale cena no i zawartość..... Potrzebujemy, zaledwie kilka chwil, a taki sos może długo stać w lodówce.

SKŁADNIKI :0,5 l
wodyok. 15g
płatków chili2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
soli0,5 szklanki
cukru3 łyżki
octu jabłkowego1 płaską łyżkę
mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :Wszystkie składniki oprócz
mąki ziemniaczanej ze sobą wymieszać, zagotować ok 5 minut, po tym czasie sos zagęścić
mąką ziemniaczanką rozrobioną z zimną
wodą (ok 1/3 szklanki) chwilkę pogotować ok 1 minuty, gotowe. Bardzo szybko się go robi, można go długo przechowywać w lodówce. Składniki, z których się składa same w sobie są konserwantami.

Sos ten jest też bardzo dobrą bazą do dipów. Sezon grillowy się zaczął, więc szaleństwa czas zacząć. Wkrótce przepis na dip, gdzie bazą będzie słodki sos
chili .
Basia