ßßß
Składniki:mąka jaglana (1/2 szklankimąka ryżowa (1/2 szklanki)mąka gryczana (1/2 szklanki)skrobia kukurydziana (1/2 szklanki)siemię lniane (2 łyżki)1/2 szklanki wodyolej nierafinowany (lub inny tłuszcz, np kokosowy, masło klarowane, 6 łyżek)syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki, wedle gustu)karob (2 łyżeczki)cynamon (2 łyżeczki)goździki ( otarte, 1/2 łyżeczki)kardamon (1/2 łyżeczki)gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)kolendra (otarte ziarna, 1/2 łyżeczki)sól (szczypta)Wykonanie:Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu ok. 3 minut. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo "glutowata", zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto które otrzymasz będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko ( u mnie 2-3 milimetry).Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.Smacznego!:)