Wykonanie
Lubię ten stan.Wstajesz rano, węszysz nosem po szafkach kuchennych, szperasz w szufladach i w lodówce, powoli zapełniasz blat kuchenny i umysł smakowitym "ciągiem przyczynowo-skutkowym".Czarujesz, miksujesz, smakujesz i JEST. Udany eksperyment! Komplementy Malucha! Żyć nie umierać! ;) Zapraszam na zdrowe słodkości. Naprawdę warto. :)

Składniki (na ok 5-6 tartaletek (średnica 10cm):
mąka ryżowa (1/2 szklanki)
mąka gryczana (1/2 szklanki)
mąka jaglana (1/3 szklanki)
skrobia kukurydziana (2 duże łyżki)
olej nierafinowany np
słonecznikowy (1/3 szklanki)
ksylitol lub
syrop daktylowy (2-3 łyżki, wedle smaku)
proszek do pieczenia eko tzw kamień
winny naturalny (1 łyżeczka)
mandarynki (2 sztuki)
goździki (3 sztuki)
kardamon zielony (3 rozgniecione pełne ziarna)dowolny
syrop lub
ksylitol (łyżka)
czekolada bez
czekolady nr 3 (przepis)krem sernikowo-
cytrynowy (przepis)

Wykonanie:
Mąki,
skrobię i proszek wymieszaj dokładnie, dodaj wybrane "słodzidło" oraz
olej i połącz składniki, ugnieć dłońmi a następnie rozłóż w wysmarowanych tłuszczem tartaletkach lekko "wspinając się" na brzegi.Włóż do piekarnika i zapiecz ok. 15 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 175 stopni. Następnie ostudź je i delikatnie wyjmij podważając nożem z każdej strony (uwaga, są kruche).Obierz
mandarynki i podziel je na cząstki. Podpraż z
ziołami na patelni, następnie podsyp
ksylitolem lub podlej
syropem. Karmelizuj chwilkę i ostudź. Napełnij tartaletki kremem
serowym, ozdabiaj karmelizowanymi
mandarynkami lub świeżymi
owocami, polej
czekoladą.Gotowe!:)Smacznego!