ßßß

Składniki na ciasto:6 łyżek mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych4 łyżki mąki ryżowej + do podsypania1 banan1 łyżka oleju kokosowego1/2 łyżeczki cynamonuszczypta soliSkładniki na krem:200g daktyli bez dodatku cukru lub syropu glukozowegowrząca woda2 łyżki musu jabłkowego bez cukru1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżka soku z cytrynyDodatki: płatki migdałów, blanszowane migdały, rodzynki.Przygotowania zaczynamy od zalania daktyli wrzącą woda i odstawienia na około 2 godziny.Rozgrzewamy piekarnik do 180 0 C.Do miski wrzucamy mąki, cynamon, szczyptę soli i mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem na puree, olej rozpuszczamy w mikrofali.Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i lekko wyrabiamy na stolnicy.Formę na małą tarte smarujemy olejem kokosowym i posypujemy płatkami jaglanymi.Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przenosimy do formy. Wyrabiamy brzegi i lekko nakłuwamy widelcem aby nie było pęcherzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.Aby przygotować krem. Daktyle odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.Gotowe ciasto lekko studzimy,wykładamy krem i dekorujemy nasz mazurek ulubionymi dodatkami.
Wesołych Świąt...