Wykonanie

Od tygodnia pierniczki choinkowe czekają na drzewko, a teraz przyszedł czas, aby upiec wersję, którą
będę mogła zjeść;) Zatem pierniczki bez glutenu,
mleka i
jajek.Składniki:1/2 szklanki
mąki gryczanej1/2 szklanki
mąki jaglanej1/2 szklanki
mąki ryżowej1/2 szklanki
skrobi kukurydzianej2 łyżki
siemienia lnianego1/2 szklanki
wody6 łyżek klarowanego
masła (lub oliwy/oleju)1/2 szklanki
syropu daktylowego (kilka
daktyli zmiksowanych w 1/2 szklanki
wody)2 łyżeczki karobu1/2 łyżeczki
kolendry4 łyżeczki
przyprawy korzennejMąki przygotowałam sama, mieląc ziarna w młynku do
kawy.Siemię zalać 1/2 szklanki wrzątku, odstawić. W garnku podgrzać tłuszcz,
syrop daktylowy, karob,
kolendrę i
przyprawę korzenną. Wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko ostudzić, dodać siemię i całość zmiksować na gładką masę. Dodać wymieszane
mąki i zagnieść ciasto. Stolnicę podsypywać
mąką jaglaną, rozwałkować ciasto, wycinać
ciasteczka. Piec zależnie od grubości ok. 6-10 minut w 170 stopniach.Inspiracją był dla mnie ten przepis.