Wykonanie
Odkrywamy Gruzję!Cóż to za cudowna kulinarna podróż!Jakież smaki, aromaty, zaskakujące połączenia!Ileż świeżości w mojej kuchni!Jest radość! :DWiecie jak jest... tak trudno nas dziś czymś zaskoczyć...Podróże kulinarne to jest to.Gruzjo, oczekuj nas! W następne wakacje!Ale do rzeczy.Mam dla Was danie na czasie.Dar babiego lata: Pan
Bakłażan.W bardzo ciekawej odsłonie.Orzechy? Ostra papryczka? Granaty?? A jakże... :)Jeśli nie znacie gruzińskiej kuchni, będzie dla Was zaskoczeniem.Nieznana w naszym domu, znakomita fuzja smaków.Voila!

Składniki:
bakłażan (1/2 kg)
olej słonecznikowy do smażeniaPasta orzechowa:
orzechy włoskie zmielone (ja użyłam laskowych, 3/4 szklanki)
czosnek (4 ząbki)
kolendra (świeżo zmielone nasiona, 1 łyżeczka)
szafran imeretyjski (użyłam zwykłego, 1 łyżeczka)
ocet winny, czerwony (3 łyżki, użyłam
octu z Modeny)
kolendra (nieduży pęczek świeżej naci)
ostra papryczka (nieduża)
sól do smakupestki
granatu (garść)

Wykonanie:
Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż na plastry (około 1/2 cm grubości),
posól, odstaw na pół godziny, po czym przepłucz je pod bieżącą
wodą. Usmaż plastry na niewielkiej ilości
oleju słonecznikowym i odsącz z tłuszczu na papierze. Przygotuj pastę
orzechową.
Orzechy zmiel dość drobno, dodaj zmiażdżony
czosnek,
szafran,
kolendrę,
natkę kolendry,
sól,
ocet,
paprykę pokrojoną w maleńką kosteczkę i wymieszaj dolewając stopniowo
wodę tak, by osiągnąć konsystencję gęstej
śmietany.Smaruj plastry
bakłażana pastą i zwijaj w rulony (odłóż odrobinę na sos). Ułóż je na talerzu, polej odrobiną pozostawionej pasty (rozcieńcz ją jeszcze niewielką ilością
wody i zmiksuj) posyp świeżą
kolendrą i ziarnami
granatu.Boskie!:)))

Smacznego!Ciao!:)*Przepis powstał na podstawie "
bakłażanów z
orzechami" z książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska"wyd. Rea.