Składniki na 4 porcje:300 g kalarepy400 g bobu10 plastrów salami z papryką, w paskiczubata łyżka posiekanego kopruczubata łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła4 łyżki oliwysól i pieprz4 pajdy domowego chleba, najlepiej na zakwasieKalarepę obrać i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać masło, wrzucić salami i kalarepę i dusić razem 15 minut, pod przykryciem. W tym czasie zalać bób zimną wodą i gotować 3 minuty. Ostudzić i obrać z łupinek. Obrany dodać do kalarepy wraz z ziołami i doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba posmarować oliwą i zgrillować, aż będą złote. Sałatkę można podać na pajdzie chleba. Można też pokroić tosty na mniejsze kawałki, ułożyć wokół talerza, do środka włożyć sałatkę i podać z poszetowymi jajkami.