Wykonanie

Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego1 duży
por, pokrojony w cieniutkie plasterkiodrobina białego,
wytrawnego wina1 czubata łyżka
masła5 średnich
ziemniaków, ugotowanych w łupinkach2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę200 mature
cheddar lub inny dojrzały
ser, który się dobrze rozpuszcza, ale nie ciągnie!4
jajka4 czubate łyżki kwaśnej
śmietany (użyłam 18% z Piątnicy)8 filecików
anchoissól morskaświeżo mielony
pieprz
Por zeszkliłam na
maśle z odrobiną
soli (raz podlałam
winem). Wystudziłam. Do dużej miski starłam, na dużych oczkach,
ziemniaki i
ser. W drugiej misce wymieszałam
śmietanę z
jajkami i drobno posiekanymi filecikami. Doprawiłam
solą i
pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodałam
por i wymieszałam z masą jajeczną.
Ciastem francuskim wyłożyłam naczynie do tarty, posmarowane cieniutko
masłem. Na 10 minut wstawiłam do zamrażalnika, a właściwie na taras.*Masę przełożyłam na schłodzone ciasto i zapiekałam 35 minut w 185 stopniach, z termoobiegiem.Podałam z
jogurtem naturalnym, polanym ostrą
oliwą.

*Ta czynność jest bardzo ważna. Jeśli wyłożymy farsz, jakikolwiek, na nieodpowiednio schłodzone ciasto, zapewniam, że będzie zakalec.