Wykonanie

Porcja na 9 babeczek.Składniki suche:pół kubka (pojemność 250 ml)
mąki1/4 kubka
cukrucukier wanilinowyłyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sodyłyżka
kakao100 g grubo posiekanej
mlecznej, bąbelkowej
czekolady (użyjcie ulubionej)Składniki mokre:4 czubate łyżki kwaśnej
śmietany1
jajko1/5 kubka
oleju słonecznikowegoKrem:pół opakowania
serka mascarpone (125 g)opakowanie
śmietany kremówki (200 g)2 czubate łyżki gotowej masy kajmakowej (poniżej przepis na masę domowym sposobem*)Odmierzone składniki suchej masy dokładnie wymieszałam w większej misce. W mniejszej misce połączyłam roztrzepane
jajko z
olejem i
śmietaną. Byle jak wymieszałam obydwie miski.Gotowe ciasto przełożyłam do formy na muffiny do 4/5 wysokości. Piekłam w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 190 stopniach.W tym czasie ubiłam
śmietanę. Mikserem połączyłam
serek z masą kajmakową, a ubitą
śmietanę dodawałam partiami, mieszając silikonową
łopatką.Wystudzone babeczki szprycowałam schłodzonym kremem.*Domową masę kajmakową uzyskuje się gotując skondensowane
mleko, 2 godziny, w przykrytym pokrywką, wysokim garnku. Zamknięta puszka
mleka musi być cały czas pod
wodą.