ßßß
Przepis ten jest fantastyczną propozycją lekkiej, oryginalnej przystawki. Przewaga sałat sprawia, ze sałatka jest lekka, a orzechy i suszone pomidory nadają jej wyjątkowego smaku. Miękka, krótka smażona, później duszona w sosie własnym wołowina nie obciąży naszego przewodu pokarmowego dzięki czemu sałatka ta może stanowić również danie kolacyjne.Sałatka z wołowiną – składniki2 garście różnych sałat z przewagą rukoli150 g polędwicy wołowej30-40 g prażonych orzechów ziemnych lub włoskich (wg uznania)4-6 suszonych pomidorów1/2 łyżeczki smalcu do smażenia wołowinySos2 łyżeczki musztardy stołowej3-5 łyżek oliwy z oliweksok z 1/2 cytryny1 łyżeczka mioduzioła prowansalskie do smakuPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1-2 osób.Sałatka z wołowiną – przygotowanieSałaty myjemy, osuszamy w suszarce do sałaty lub na ręczniku papierowym i porcjujemy na półmisku.Orzechy prażymy na suchej patelni.Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w paski.Wołowinę kroimy w paski i smażymy 8-10 minut na niewielkiej ilości smalcu, na bardzo małym ogniu, dzięki czemu mięso puści soki i będzie soczyste a nie zesmażone. Pod koniec smażenia solimy mięso. Mięso powinno być soczyste i miękkie ale nie ze smażone.SosSos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Wystarczy dokładnie zblendować lub wymieszać wszystkie składniki czyli musztardę, oliwę, sok z cytryny, cukier i zioła i gotowe.Na półmisku z sałatą układamy paski polędwicy oraz suszone pomidory, całość obsypujemy prażonymi orzechami, polewamy sosem musztardowym i dekorujemy listkami rukoli.

