Wykonanie

Przepis ten jest fantastyczną propozycją lekkiej, oryginalnej przystawki. Przewaga
sałat sprawia, ze
sałatka jest lekka, a
orzechy i
suszone pomidory nadają jej wyjątkowego smaku. Miękka, krótka smażona, później duszona w sosie własnym
wołowina nie obciąży naszego przewodu pokarmowego dzięki
czemu sałatka ta może stanowić również danie kolacyjne.
Sałatka z
wołowiną – składniki2 garście różnych
sałat z przewagą
rukoli150 g
polędwicy wołowej30-40 g prażonych
orzechów ziemnych lub włoskich (wg uznania)4-6
suszonych pomidorów1/2 łyżeczki
smalcu do smażenia
wołowinySos2 łyżeczki
musztardy stołowej3-5 łyżek
oliwy z oliweksok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
mioduzioła prowansalskie do smakuPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1-2 osób.
Sałatka z
wołowiną – przygotowanie
Sałaty myjemy, osuszamy w suszarce do
sałaty lub na ręczniku papierowym i porcjujemy na półmisku.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w paski.
Wołowinę kroimy w paski i smażymy 8-10 minut na niewielkiej ilości
smalcu, na bardzo małym ogniu, dzięki
czemu mięso puści
soki i będzie soczyste a nie zesmażone. Pod koniec smażenia solimy
mięso.
Mięso powinno być soczyste i miękkie ale nie ze smażone.SosSos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Wystarczy dokładnie zblendować lub wymieszać wszystkie składniki czyli
musztardę,
oliwę,
sok z cytryny,
cukier i
zioła i gotowe.Na półmisku z
sałatą układamy paski
polędwicy oraz
suszone pomidory, całość obsypujemy prażonymi
orzechami, polewamy
sosem musztardowym i dekorujemy listkami
rukoli.


