Wykonanie
Sałatka z
serem camembert,
śliwką i sosem
cytrynowym
Kochani pamiętajmy – warzyw nigdy dość !!! Jedzmy ich jak najwięcej i najlepiej w formie nie przetworzonej. Uchronimy w ten sposób nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników które w efekcie prowadzą do rozwoju chorób nowotworowych!Składniki1 główka
salaty rzymskiej mini2
śliwki1/2
czerwonej papryki1 op.
sera camemebertszczypiorSos3 łyżki
oleju z wiesiołka lub rzepakowego (
oleje dostępne na zdrowy-
olej.pl)sok z 1/2
cytrynyodrobina
musztardy dijon1 łyżeczka płynnego
miodupieprz do smakuPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1-2 osób.PrzygotowanieLiście
sałaty oddzielamy od głąba, płuczemy pod bieżącą
wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy dekoracyjnie na półmisku.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy po długości na półksiężyce. Układamy wtykając pomiędzy liście
sałaty.
Camembert kroimy w trójkąty,
paprykę w kostkę. Składniki układamy na sałacie i śliwkach.SOSW wysokim naczyniu blendujemy (lub mieszamy za pomocą ruzgi)
sok z cytryny,
musztardę,
olej z wiesiołka lub rzepakowy tłoczony na zimno oraz
miód do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Sos powinien
mieć gęstą, płynną konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki należy wmieszać porcję
oleju.Doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem.
Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy posiekanym
szczypiorem.I gotowe.



