ßßß
Kochani pamiętajmy – warzyw nigdy dość !!! Jedzmy ich jak najwięcej i najlepiej w formie nie przetworzonej. Uchronimy w ten sposób nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników które w efekcie prowadzą do rozwoju chorób nowotworowych!Składniki1 główka salaty rzymskiej mini2 śliwki1/2 czerwonej papryki1 op. sera camemebertszczypiorSos3 łyżki oleju z wiesiołka lub rzepakowego (oleje dostępne na zdrowy-olej.pl)sok z 1/2 cytrynyodrobina musztardy dijon1 łyżeczka płynnego miodupieprz do smakuPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1-2 osób.PrzygotowanieLiście sałaty oddzielamy od głąba, płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy dekoracyjnie na półmisku.Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy po długości na półksiężyce. Układamy wtykając pomiędzy liście sałaty.Camembert kroimy w trójkąty, paprykę w kostkę. Składniki układamy na sałacie i śliwkach.SOSW wysokim naczyniu blendujemy (lub mieszamy za pomocą ruzgi) sok z cytryny, musztardę, olej z wiesiołka lub rzepakowy tłoczony na zimno oraz miód do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Sos powinien mieć gęstą, płynną konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki należy wmieszać porcję oleju.Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorem.I gotowe.


